Znate li što je ljubičasti plač kod beba? Evo odgovora

Foto: 123RF

AKO postoji jedna stvar koju sve bebe rade, onda je to plakanje. Razlozi zbog kojih plaču i učestalost plača mogu se razlikovati, no svi će se roditelji složiti da je u prvih nekoliko mjeseci bebinog života potrebno puno strpljenja, mudrosti i podrške. 

Nekim roditeljima ne treba puno da shvate u kojim situacijama i zbog čega njihove bebe plaču, no mnogima se može činiti kao da ta faza nikad neće proći.

Stručnjaci je nazivaju ''purple crying'' fazom, odnosno fazom ljubičastog plača. Desetljećima su mnogi roditelji vjerovali da su grčevi jedan od glavnih uzroka stalnog i neutješnog plača kod beba. No ne treba zaboraviti da su bebe s grčevima obično zdrave bebe koje uporno plaču i po tri sata bez prestanka, i to prije navršenog trećeg tjedna. 

Nedavne studije pokazale su da trajne epizode plakanja prije petog mjeseca bebinog života ne moraju nužno značiti da nešto nije u redu s vašim djetetom. Zapravo, iznenadit će vas podatak da je ova faza sasvim normalna i da se čak i očekuje tijekom razvoja vašeg djeteta.

Ova faza, prema mišljenju stručnjaka, može početi oko drugog tjedna bebina života i trajati dok vaše dijete ne bude imalo između tri i četiri mjeseca. 

Stručnjaci su pojasnili što početna slova riječi PURPLE zapravo označavaju.

P (peak of crying) Vrhunac plača događa se tijekom bebinog drugog mjeseca, a onda se počinje smanjivati oko trećeg do petog mjeseca. 

U (unexpected) Plač je neočekivan i nepredvidiv.

R (resist soothing) Čak i nakon umirivanja bebe, ona nastavlja plakati. 

P (pain like face)  U ''purple'' fazi dijete može izgledati kao da ga nešto boli.

L (long lasting) Epizode plakanja mogu trajati od 30 do 40 minuta bez prestanka i ponavljati se tako i po nekoliko sati. 

E (evening) Plač u večernjim ili kasnim popodnevnim satima može vam se činiti najduljim.

 

Pročitajte više