3 stvari koje se događaju s penisom kada se muškarci prestanu seksati

Foto: Instagram

U NEDOSTATKU seksualne aktivnosti, na scenu stupaju neke promjene.

No, dosad smo vam otkrivali samo stvari koje se događaju kod žena i njihovog spolnog organa, no što je s onim muškim? Evo što smo saznale.
 
1. Gubitak veličine i oblika
 
Kako ističe profesor urologije Tobias Kohler, penis mora vježbati. Jedino na taj način može zadržati svoj oblik i boju, jer će biti obogaćen kisikom, kako krv teče u penis i čini ga uspravnim. To se može usporediti s time kako vježbanjem pomažemo da naši mišići ostanu tonirani. Skraćivanje penisa se ne događa u svim slučajevima, no može se dogoditi. Muškarci koji ne mogli postići erekciju zbog neke fizičke traume ili oštećenog živca krvnih žila, skloniji su tome. "Ako oni ne rade ništa za održavanje normalne erekcije, njihov će se penis skratiti. On se može smanjiti za 1 do 2 centimetara", zaključuje Kohler.
 
2. Erektilna disfunkcija
 
Potpuni izostanak seksa ili vrlo malo seksualne aktivnosti povezano je s erektilnom disfunkcijom, koja se događa kada čovjek dosljedno ne može održati erekciju. Brojna istraživanja pokazala su kako muškarci koji nemaju seksualne odnose ili su oni vrlo rijetki, imaju čak dva puta veću vjerojatnost da će doživjeti takve probleme od muškaraca, koji su seksualno aktivni. Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Medicine sugerira kako penis, kao mišić, čuva potenciju kroz seks, na isti način kako tjelovježba održava tjelesnu snagu. Međutim, neki urolozi naglašavaju kako nedostatak seksa može biti povezan s ovim problemom, no nije posve jasno uzrokuje li to erektilnu disfunkciju. "Seks i masturbacija su dobri, ali koncept da se muškarac mora seksati kako bi sačuvao erektilnu disfunkciju je lažan", zaključuje doktor Irwin Goldstein. "Masturbacija vjerojatno pomaže, jer oba oblika seksualne aktivnosti štite živčana vlakna i krvne žile u penisu od štete, koja je odgovorna za erektilnu disfunkciju", njegov je zaključak.
 
3. Rak prostate
 
Višedesetljetna istraživanja pokazuju kako muškarci, koji imaju redovite seksualne odnose, često imaju manje šanse za dobivanje raka prostate. To nipošto ne znači da se time pozivaju pripadnici jačeg spola da spavaju sa svim ženama, koje upoznaju, jer nije bitno da li muškarac ima jednu ili više partnerica. Tajna je u redovitim seksualnim odnosima. Kako ističe doktor Yet Samadim, brojna istraživanja pokazuju kako se kod muškaraca, koji ne ejakuliraju često, javljaju upalne stanice, koje se okupljaju u sjemenskim mjehurićima, u blizini prostate. To može dovesti do raka tijekom vremena.