4 loše situacije na poslu koje ćeš riješiti samo ako progovoriš o njima

Foto: Cosmopolitan, Giphy

BITI dobar i kvalitetan radnik, ne znači pristajati na baš sve.


A ovo su situacije na radnom mjestu, u kojima je puno bolje progovoriti, nego šutjeti i trpjeti, koliko god se to činilo kao najbolji izbor.

1. Kada "plivaš" u poslu

Stigla si jutros ranije na posao, pred tobom je 100 različitih zadataka, mobitel ti ne prestaje zvoniti, a obećala si i da ćeš pokriti kolegicu, koja je danas morala ranije iz ureda. Na to, šef ti dolazi s još jednim zadatkom, koji je jako hitan, a sve što ti želiš jest sjest i plakat ili jednostavno negdje pobjeć. No, ako izgaraš od posla, moraš to svom šefu dati do znanja, prije nego pukneš. No, naravno, sve to na profesionalan i pristojan način, uz molbu da ti pomogne da postaviš prioritete te posao obaviš što kvalitetnije.

2. Kada tvoj kolega preuzima sve zasluge

Možda misliš da je upućivanje bijesnog pogleda preko puta stola ili ureda rješenje za ovaj problem, no vjeruj nam, nije. Najbolje rješenje uključuje miran razgovor s kolegom, koji radi takve probleme te davanje do znanja da znaš što radi i da to nije u redu. I ti si uložila puno vremena i truda u taj projekt! Tek kad se takvo ponašanje nastavi, vrijeme je za razgovor sa šefom.



3. Kada svađa s kolegom utječe na tvoje emocionalno zdravlje i obavljanje posla

Radno mjesto dovoljno je stresno i bez svađa s kolegama, koje su ponekad neizbježne. No, činjenica jest da ćeš najbolje raditi u okruženju, u kojem se osjećaš poštovano i ugodno pa ako postoje ovakvi problemi, riješi ih razgovorom. Ako se drama nastavi, razgovaraj sa šefom, kako bi se problem napokon riješio, jer nitko ne želi takve situacije među zaposlenicima.



4. Kada ne dobivaš zadatke koje želiš

Nekad će se i to dogoditi, no ako stalno dobivaš zadatke, kojima se ne možeš istaknuti i napredovati, s vremenom će to postati problem. Zamoli šefa za malo njegovog vremena za razgovor o tvojim profesionalnim ciljevima, zadacima i slično, kako bi vidjela postoji li neki problem i ako da, kako ga učinkovito riješiti. Ako to ne napraviš, vrijeme će prolaziti, a ti nećeš ići nigdje, što sigurno ne želiš.