5 dobrih razloga zašto bi večeras trebala otići u krevet ranije

Foto: Mario Ardi

DONOSIMO ti nekoliko znanstveno dokazanih razloga, zašto bi večeras trebala preskočiti gledanje omiljene serije do kasno.

1. Manje brige
 
Sjećaš se kada ti je mama znala reći da odeš spavati, jer će sutra biti bolje? Pa, mama je imala pravo. Jedno je istraživanje iz prošle godine otkrilo kako je kod ljudi, koji kasnije odlaze u krevet, vjerojatnije da će razmišljati o negativnim stvarima. Drugim riječima, manjak sna potiče na razvoj pesimističnih misli.
 
2. Slaganje s drugima
 
Svađaš li se u posljednje vrijeme s ljudima oko sebe češće nego inače? Premalo sna u ljudima ostavlja osjećaj razdražljivosti. Rezultat? Više nepotrebnih nesporazuma. Pokušaj to izbjeći ranijim odlascima u krevet.
 
3. Veća produktivnost
 
Svi smo to prošli. Ujutro dolaziš neispavana na posao, gledajući tupo u količinu papira na stolu i ne možeš ništa poduzeti po tom pitanju. I to možeš zahvaliti nedostatku sna, koji otežava sposobnost tvog mozga da obavlja osnovne funkcije, kao što su koncentriranje i sjećanje.
 
4. Zdrava težina
 
Vjerojatno to već znaš, no i kvalitetan san, bitan je faktor u gubljenju težine. Razlog je jednostavan: manjak sna znači manjak energije za vježbanje ili zdrav izbor hrane. Osim toga, istraživanja su potvrdila da što kasnije odlazimo na počinak, to više jedemo. Zvuči poznato? Oni koji idu na vrijeme u krevet, jedu u prosjeku 550 kalorija manje na dan od onih drugih. Samo kažemo.
 
5. Jačanje imuniteta
 
Dovoljno sna može biti jedan od najučinkovitijih načina za izbjegavanje raznih bolesti i prehlada. No, čak i ako se uspiješ razboljeti, ovako ćeš brže ozdraviti.