5 načina na koje ti grljenje pomaže

Foto: Guess

NEKI grle jastuk, neki medu, a oni najsretniji grle osobu koju vole. Upravo su ti zagrljaji najbolji, ali i najkorisniji za nas. Evo zbog čega bi se trebali grliti puno češće:

Sretniji smo

Grljenje potiče lučenje oksitocina, koji u nama izaziva dobro raspoloženje. Osim oksitocina, izlučuje se i endorfin, koji se izlučuje i nakon vježbanja ili kada jedemo čokoladu. Ako se grlimo nakon vježbanja, dok jedemo čokoladu, učinak je još bolji.

Osjećamo se seksi

Svako približavanje partneru čini nas sretnijim, pogotovo ako grljenje dovede do seksa. Dopamin koji se oslobađa u nama budi seksualnu želju čak i ako nismo bili previše raspoloženi, a sve to možemo poboljšati još jednom serijom zagrljaja nakon seksa.

Smanjuje se stres


Grljenje može uvelike pomoći u smanjivanju razine stresa. Sjetite se kada ste ljuti: Zagrljaj od 30-ak sekundi može napraviti čuda. Osim što smanjuje stres, grljenje snižava i krvni tlak, što je uvijek korisno.

Povezujemo se s partnerom

Oksitocin nas spaja, a znanstvenici tvrde da je upravo on razlog zbog kojeg se žene emocionalno vežu za seksualnog partnera. Čak i ako ne dođe do seksa, osobe koje se zagrle stvaraju čvrstu vezu i imaju potrebu češće biti zajedno.

Poboljšavaju komunikaciju

Parovi koji se svađaju mogu isprobati terapiju grljenjem. Osim što će tako smanjiti napetost, otvorit će se i put za komunikaciju koju je možda bilo nemoguće pronaći na običan način. Nekima je lakše otvoriti dušu kada su u zagrljaju.