5 neočekivanih razloga zbog kojih ti se prištići stalno vraćaju

Foto: Shutterstock

PUBERTETSKA dob davno je prošla no ti se i dalje boriš s prištićima na licu? Još je čudnije što tvoj tip kože uopće nije problematičan ni sklon aknama i prištićima? "Nevolje" na svoju kožu možda donosiš sama, i to zbog nekih sitnica na koje do sada nisi obraćala pažnju.

Donosimo popis čestih uzroka vraćanja prištića u odrasloj dobi:

1. Ogledalce, ogledalce moje

Dermatolozi kažu kako ljudi često imaju problema zbog s kožom zbog - previše gledanja u ogledalo! Dugotrajno proučavanje kože dovodi do primjećivanja novih "nedostataka" te želje za kopanjem po prištićima i miteserima čime samo raznosiš bakterije po licu i pojačavaš upalne procese.

2. Šalovi, naočale, mobiteli

Pojavljuju li ti se prištići samo na jednom dijelu lica, razmisli o stvarima koje često prislanjaš uz taj dio. Šalovi, sunčane naočale i mobiteli uvijek moraju biti savršeno čisti!

3. Pretjerano korištenje pilinga

 Suprotno uvriježenom mišljenju - problematičnu kožu ne treba prečesto tretirati pilinzima i agresivnim tretmanima. Zbog prečestog skidanja mrtvih stanica, dolazi do iritacije i oštećenja kože koja zatim ne može normalno funkcionirati pa nastaju novi upalni procesi. Dva puta tjedno je i više nego dovoljno.

4. Ujutro se umivaš samo vodom

Veći broj žena uvečer pomno čisti lice, a ujutro se samo umije vodom, no stručnjaci kažu kako je čišćenje potrebno i nakon spavanja, pogotovo ako imaš problema s kožom. Ujutro se na koži nalaze ostatci proizvoda koje si nanijela sinoć, ali i masnoće koje je proizvela tvoja koža pa je poželjno kožu očistiti barem losionom ili micelarnom vodicom.

5. Junk food

OK, ovo nije iznenađenje, ali mnoge žene ipak ignoriraju činjenicu da pržena i masna hrana utječe na izgled njihove kože. Želiš li lijep ten, hamburgere i krumpiriće zamijeni voćem i povrćem.