7 načina kako da izbjegneš zamku perfekcionizma

Foto: Badoo

AKO te počela obuzimati panika, uz ovih nekoliko koraka uspješno ćeš ju izbjeći.

1. Moraš biti realna
 
Kad se svakog jutra pogledaš u ogledalo, primijeni onu "danas ću napraviti ono što mogu", a ne "ja mogu učiniti sve". To je mnogo manje zastrašujuće i ostvarivo.
 
2. Ostani pozitivna i koncentrirana
 
Ponekad je i nepostojanje plana - plan. Važno je samo da ne smišljaš svakodnevno isprike za ono što ne radiš upravo sada, jer bi se mogla pogubiti.
 
3. Zaboravi na neke ciljeve
 
Vjerujemo kako si imala više novogodišnjih odluka, a sigurne smo kako s nekima još nisi ni počela. To je očiti znak da te odluke nisu bile prioritetne pa ih zasad stavi "na čekanje". Ne možeš napraviti baš sve što želiš odjednom. Važno je da ponovno razmotriš one odluke koje tebe čine sretnom, a ne druge.
 
4. Ostani vjerna sebi
 
Ne postoji način da izbjegneš samu sebe i to uopće ne mora biti loša stvar. Ako se stalno izravno boriš protiv svojih slabosti, postoji mogućnost da se stvari i pogoršaju, jer ćeš stalno raditi nešto što ti nije po volji. Pa ako pripadaš u skupinu onih koji imaju naglu narav, pomiri se s tim da će tako biti i dalje. No, postoji načini kako neke stvari možeš staviti pod kontrolu, a i to će biti promjena.
 
5. Bez pritisaka
 
Ako ćeš u svemu htjeti dati najbolje od sebe, uvijek ćeš završavati s osjećajem da nisi učinila dovoljno. Zato ponekad zadatke treba obaviti što bolje, ali bez pritiska da to mora biti najbolje obavljeni posao na svijetu. Posloži prioritete i kreni rješavati jednu po jednu stvar.
 
6. Ostavi se ljubomore
 
Misliš da su tvoji kolege uspješniji te da ih šef voli više od tebe? Da tvoja najbolja prijateljica uvijek dobiva više komplimenata? Kad gledamo samo negativne stvari na sebi, skloni smo izdvajati samo one pozitivne na drugima. Svi imamo nedostatke i to valja dobro zapamtiti. Ono što drugi nemaju, ti imaš i obrnuto.
 
7. Vjeruj instinktima
 
Poslušaj onaj mali glasić u sebi, koji ima otpor prema nekim stvarima koje ne želiš učiniti. Nevoljko obavljanje zadataka nikada ne dovodi do dobrih rezultata. Ponekad je najbolji izbor reći "ne".