Bahatost je zarazna: Zašto izbjegavati uredske seronje?

Foto: Screenshot Youtube

LUDO, ali istinito.

Grubost i bahatost na radnom mjestu su zarazni, a ovo je sve što trebaš znati o tome.
 
Provođenje vremena u bilo kakvom radnom okruženju, može izazvati itekako puno stresa i tjeskobe. Upravo zato, zanimljivi su rezultati jednog nedavnog istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of Applied Psychology, koje je otkrilo kako se takvo ponašanje širi s jedne osobe na drugu u spomenutom okruženju.
 
Istraživanje je provelo Sveučilište Florida, a istraživače je zanimalo kako negativno ponašanje, poput pasivno-agresivnih komentara, utječe na ljude u radnom okruženju. Nakon što su proveli svoje istraživanje, otkrili su kako ne samo da smo svi u opasnosti da budemo žrtve takvog ponašanja, već smo i svi skloni pokretanju takvog ponašanja.
 
Znanstvenici su otkrili kako se takvo ponašanje širi poput prehlade. "Grubost je zarazna, jer kada ju iskusite, ona budi dio mozga koji je odgovoran za rukovanje njome. Ta aktivacija čini nas osjetljivijima. Tako je vjerojatnije da ćemo primijetiti grubost u svom okruženju, ali i protumačiti nejasne ili benigne interakcije kao grube. Kao rezultat toga, postajemo dio te lančane rekacije pa na nepristojno ponašanje odgovaramo isto tako ili čak gore", zaključak je istraživača.
 
Kako zaustaviti taj domino efekt? Znanstvenici nemaju konkretan odgovor, ali vjerujemo kako on podrazumijeva micanje od kolega koji šire negativnu energiju te druženje s onima od kojih nećeš pokupiti ovu vrstu zaraze.