Beauty&Mess savjeti: Koji kist čemu služi?

Foto: Beauty&Mess

TIJEKOM godina skupila sam lijepu kolekciju kistova, ali činjenica je da vam ne treba baš svaki kist koji postoji na tržištu jer jedan kist možete koristiti za više namjena, a u ovom članku navest ću moj izbor osnovnih kistova i za što sve možete koristiti pojedini kist.

Na donjoj slici možete vidjeti sljedeće kistove (slijeva): veliki kist za nanošenje pudera u prahu, kist za nanošenje tekućeg pudera (popularno zvan 'bockalica'), kist za nanošenje rumenila, kist za blendanje sjenila, kist za nanošenje korektora i kist za nanošenje tuša u gelu.



Kist za nanošenje pudera u prahu/kamenu najveći je kist i odličan je za ravnomjerno nanošenje pudera u prahu/kamenu laganim potezima odnosno tapkanjem. Osim za pudere može se iskoristiti i za nanošenje rumenila te za blendanje rumenila u slučaju da ste pretjerali s bojom. Iako su ovakvi kistovi najčešće nježni jer su široki i nekako lepršavi oni odlično obavljaju svoj posao kad je u pitanju i rumenilo. Naravno, njihova veličina varira od brenda do brenda pa bih za rumenilo preporučila mrvicu manji kist kako bi nanošenje rumenila bilo lakše (pogotovo za početnike).

Kist za nanošenje tekućeg pudera ('bockalica') karakterističan je po tome što se proizvod ne nanosi kružnim pokretima već se puder nanosi bockanjem. Na taj način količina proizvoda se jako lijepo može dozirati i teško da se može pretjerati prilikom šminkanja. Osim za tekući puder ovaj se kist može koristiti za nanošenje rumenila i to onih rumenila koja su izrazito pigmentirana bez obzira na to jesu li u pitanju rumenila u kamenu, kremasta ili tekuća. Prije nanošenja preporučam da lagano bockate po ruci kako bi skinuli eventualni višak proizvoda, a nakon toga nanesite rumenilo na obraze.
Kist za nanošenje rumenila može se još iskoristiti i za konturiranje te nanošenje highlightera. Ako je u pitanju nešto veći kist za rumenilo onda ga možete iskoristiti i za puder u prahu/kamenu. Sve u biti ovisi o dimenzijama kista, ali za rumenilo/konturiranje preporučam kist manjih dimenzija zbog preciznosti.



Kist za blendanje sjenila ima zaista višestruke namjene i čini mi se kako je ovo jedan od najkorisnijih kistova. Osim za blendanje sjenila može se iskoristiti i za nanošenje i blendanje korektora, konturiranje nosa, nanošenje highlightera na sam vrh jagodica, po nosu ili pak ispod obrva. 
Kist za nanošenje korektora plosnatog je oblika, a možete ga iskoristiti i za nanošenje ruža za usne i kremastih sjenila. Ako je malen može se iskoristiti i za definiranje obrva. Općenito su kistovi ovog tipa, zbog sintetskih dlaka i plosnatog oblika, odlični za nanošenje bilo kakvih kremastih proizvoda jer neće upiti proizvod i precizni su.

Kosi kist za nanošenje tuša u gelu jedan je od mojih najdražih kistova. Zbog svojeg oblika može se iskoristiti za mnoge precizne poteze, a nanošenje tuša je samo jedan od njih. Ovakav kist koristim obavezno i za popunjavanje i definiranje obrva, preciznije definiranje ruža za usne (ako ruž malo 'pobjegne' s malo korektora i ovim kistom sve se da ispraviti). Također, ako linija tušem nije ispala najbolje umočite kist lagano u micelarnu i jednostavno „izbrišite“ ono što je otišlo u krivom smjeru.
Ako dosad niste bili sigurni za što koristiti koji kist nadam se da će vam ovaj članak barem malo pomoći u odabiru idealnih kistova za vaše potrebe.

Vesna

Psst! Savjete za šminkanje i beauty pustolovine naših blogerica pratite na blogu Beauty&Mess!