Darivanje je važnije od primanja

Foto: Press

SVATKO od nas voli primiti lijepi poklon, no postoji i nešto puno važnije od toga.

Radi se o darivanju, koje je dokazano puno zdravije od primanja darova. Svaka vrsta darivanja je pohvalna i zdrava, no znatnu prednost pred ostalima svakako ima darivanje nematerijalnih poklona, kao što su druženja sa starijima, pomaganja u pučkoj kuhinji ili dijeljenja obroka, koji smanjuju stres, smiruju i opuštaju. 
 
Darovati možemo u različitim prilikama, od rođendana do blagdana, no kod svih je prisutan isti osjećaj zajedništva, pripadanja i povezanosti.
 
 
Istraživanje Sveučilišta Buffalo pokazalo je povezanost između nesebičnog davanja i manjeg rizika od prijevremene smrti. Darivanje smanjuje razinu stresa i donosi sreću, jača odnose među ljudima, a ljudi koji volontiraju i redovito čine dobra djela imaju manji rizik za razvoj depresije i raznih duševnih poremećaja.
 
Iako živimo u vrijeme u kojem se cijene materijalni pokloni, nemojte zaboraviti ni na one koji vas neće koštati apsolutno ništa, osim malo vremena i truda,a značit će više od bilo kojeg opipljivog dara. Humanitarne akcije također su sjajan primjer koji dokazuje čovječnost, dok se darivanjem istodobno – prima dar. 
 
 
Želite li otkriti još inspirativnih misli? Želite osvojiti nagrade? Uputite se na misli.uniqa.hr!