Dnevnik gradske cure: Ona danas dolazi iz Zagreba!

Foto: Filp Dizdar, Ilustracija Index

SIMPATIČAN mi je ovaj novi Papa, i bez uvrede svima, ali ja sam za to da se Vatikan proda i da se taj novac uloži u sustav koji će omogućiti manipulaciju oblacima i vremenskim prilikama općenito, jer nije lijepo da je vani plus 40 - meni je vruće, tebi je vruće, pljeskavicama je vruće, i ovaj sustav bi riješio sve moje, tvoje i cheeseburgerove probleme. Samo ideja. Ili je možda jednostavnije da se ja odselim u Švedsku gdje je trenutno ugodnih 24. Što bi značilo da se moram pakirat.

A pakiranje je zajebana stvar ako si žena. Prije tjedan dana sam išla u Sloveniju, na jednu noć kao i uvijek (sva sreća da na granici više ne pitaju kamo ideš i koliko ostaješ jer sam sigurna da je Aleš na kućicama već par puta pomislio da se idem prostituirat u deželu za šaku eura i pola litre Sole), i fino sam se spakirala. I kad kažem fino, mislim fino ko kad baki za ručkom lažeš da je fino jer znaš da je stara i ne želiš da te kasnije njen duh proganja po hodnicima noću dok ideš pišat jer si joj za života rekao da joj pita od sira ima okus po užegnutoj cipeli - e tak fino. Za mog bivšeg koji teško prati dugačke rečenice - NE fino.

Manje je više?

Ne znam kakve žene Neno Belan poznaje, ali ono njegovo: "Ona dolazi vidit samo mene, donit ću joj cviće, uzet kufere njene" - je apsolutno neprimjenjivo na većinu žena. Možda i nije, ali da Neno Belan dođe po mene i uzme mi kofere, dobio bi instantni bruh. Jedna noć - jedan kofer. Jedna noć, što znači da sutradan u 9 ujutro već krećem u Zagreb, i ja sam ponijela: 3 para hlača, 3 pari čarapa, 4 majice, jaknu, košulju, pidžamu, 6 pari gaća jer nikad ne znaš (a u biti znaš), 2 para tenisica, i zaboravila sam punjač za mobitel, što ne bi bio problem da se taj mobitel može punit na neke od gaća, ali ne može. Pulover jer je u Sloveniji zima. Dovoljno lijekova da odem u Afriku i riješim skoro sve njihove zdravstvene probleme. Dovoljno tampona da pomognem svakoj Slovenki koja u tom trenutku krvari (znači 6 - da, ovo je loša fora o tome kako je Slovenija mala). Ponijela sam i Kindle jer unutra imam toliko puno knjiga koje nikada ne čitam u Zagrebu, pa je idealan trenutak da krenem upravo sad, u Sloveniji, nakon nastupa i dogovorene cuge s frendicom u gradu. Sigurno ću čitat, a ako mi sluuučajno padne na pamet da bi bilo dobro ispeglat kosu dok čitam tu knjigu, imam i peglu. A imam i figaro ak želim kovrče. I da stvar bude najbolja ikad, ponijela sam SIR. Jer nikad ne znaš kakvo iznenađenje ti život sprema - možda budem gladna, a moji najdraži fastfoodovi Konkurenca i Antikonkurenca (isti vlasnik, lokal do lokala, super fora) budu zatvoreni. Možda negdje naručim cheeseburger i slučajno nema sira. Možda, ko u igrici, naletim na vremeplov i fali mu jedan ključni dio, a sir je slučajno istog tog oblika i pomognem nekome da se vrati u vrijeme i spriječi neku veliku katastrofu, tipa Holokaust, ili Vjekoslavu Huljić. Jer nikad ne znaš.

Nemoj lagat

Al znaš. Ja znam, ti znaš, svi znamo da su žene LUDE kad se pakiraju. U tijeku je sezona ljetovanja i pakiranja, pa sam odlučila napisati mali podsjetnik za sebe, i za sve ostale žene koje se pakiraju kao manijaci i krše zakone fizike kad zatvaraju kofer.

Prvi korak za uspješno pakiranje: Napravi popis SVEGA što ti treba na putovanju. Misli na svaku situaciju, na sve moguće opcije, i racionalno složi listu potrebnih predmeta. Jesi? E super, sad ide drugi korak: Uzmi taj popis, baci ga u smeće i prestani bit luda. Ak ideš na 7 dana, ne treba ti 14 majica, 14 pari hlača i 19 haljina (Marija). Ni 5 pari štikli koje variraju od svijetlo rozih do blago rozih. I ne treba ti ona majica iz sedmog razreda koju nisi stavila na sebe već 10 godina a svake godine ju svejedno nosiš na more jer ćeš ju "možda baš poželjeti obuć jednu večer" - nećeš, prestani lagat samu sebe, i povrh svega, prestani davat lažne nade majici koja svake godine ide na more, i nada se da će dobiti priliku, kao štreber koji se nada da će dobit pusu od popularne cure ak joj napiše zadaću iz matematike - a ti znaš da neće. Zašto si okrutna? Prestani lagati napaćeni narod. I kaj je s čarapama? ČEMU 20 pari čarapa za 7 dana mora? Čemu? Jel planiraš otvorit štand pored plaže i prodavat 3 para za 10 kuna? Ionako si većinu vremena u japankama ili sandalama, što znači da ti čarape trebaju jedino ako ih nosiš na sandale, što ne radiš, ili radiš a onda si Čeh i dopusti da ti kažem: Nafukovací matraci není loď, nedělej to.

Sad kad smo spasili Čeha od utapanja...

I nemoj nosit kofer sa šminkom jer si na moru i svaki put kad staviš rumenilo za plažu, kamion pogazi malu macu (istinita priča). To nije nešto što želiš na savjesti. Ne treba ti ni figaro, osim ako ga ne planiraš koristiti kao sredstvo za bušenje rupa u pecivu za hot dog, ne trebaju ti ni vikleri jer SI NA MORU, i najvažnije od svega, neće ti bit hladno. Sigurno. Ako ti i bude hladno, ponesi jednu topliju majicu za svaki slučaj, i jedne tenisice. Nemoj nosit pulover u svakoj boji i kloni se ljetnih čizama, jer je to zla izmišljotina, ko Coca Cola light ili burek od višanja. Budi razumna! Nemoj ponijet ni skriptu za faks, jer nećeš učit na plaži - ako si dovoljno veliki karakter da učiš na plaži, znači da si savjestan student, što znači da si očistila godinu na ljetnom roku. A nisi, što znači da ćeš skriptu na plažu nosit prva dva dana i onda ćeš ju vratit doma i morat ćeš učit iz prljave skripte koja miriše na sol i ljeto, i bit će ti još teže.

Ponavljaj si ovo

Ukratko, da, nemoj imat težak kofer jer je to bezveze. Nejdeš u Kambodžu na godinu dana, statistički gledano, ideš u Vodice na tjedan-dva. I zoveš se Ivana. Horvat. Hvala Državnom zavodu za statistiku i ekipi na 175 milijuna kuna utrošenih na popis, jer napokon znam ono što sam već znala. Sretan put, i nemoj zaboravit punjač!