Dom po mjeri: Pet univerzalnih pravila unutarnjeg uređenja

NAČIN na koji ćemo urediti naš dom sasvim je subjektivan, a budući da ljepota leži u oku promatrača - ono što se sviđa nama, neće se nužno sviđati i drugima. Ipak, postoji nekoliko univerzalnih pravila koja bi mogla uzeti u obzir prilikom uređivanja:

Kombiniranje

Ne treba se sve savršeno poklapati, dapače - što je više tekstura, uzoraka i boja, soba će izgledati "bogatije" te dobiti na dubini i dimenzionalnosti. Idealan primjer bila bi dva kauča različitih uzoraka i boja. Ako se odlučiš pak na ležajeve u istoj boji, primjerice bijeloj - ukrasiti ih možeš s nekoliko različitih jastučića te uz to iskombinirati i tepih koji će upotpuniti look.

Boja zidova



Prije nego što obojiš zidove u željenu boju, najprije ju testiraj na manjem uzorku jer često se puta zna dogoditi da boja izgleda prilično drukčije na zidu nego što to bude naznačeno na limenci.

Više je ipak više



Nema potrebe za tim da sve što posjeduješ pokažeš u jednoj sobi, pogotovo ako se radi o prostoriji u kojoj se želiš opuštati. Ako primijetiš da je soba pretrpana stvarima, pobrini se da barem nekoliko predmeta ukloniš i učiniš je prozračnijom.

Dalje od zidova



Mnogi ljudi imaju naviku automatski postavljati namještaj uz zid, pogotovo što se ležajeva tiče. Ako se radi o manjoj prostoriji, onda to i nije veliki grijeh budući da je cilj prostor učiniti vizualno većim. No ako imaš veći prostor na raspolaganju, potrudi se ležajeve odmaknuti od zidova te tako stvoriti intimniju atmosferu za druženje.

Obrati pažnju na centar



Prije nego što počneš uređivati odredi koji će ti dio sobe predstavljati centar oko kojeg ćeš ići prema ostatku prostorije. Možda će to biti veliki prozor, starinska peć ili ogromna vintage sofa.