Gdje se skrivaju bakterije: Četiri prljave tajne tvoje kuhinje

ČAK i naizgled besprijekorno čista kuhinja može biti prepuna bakterija i to najčešće na iznenađujućim mjestima. Mikrobi s kuhinjskog pulta/ drške za vrata ravno u tvoja usta? Ne zvuči baš primamljivo, zar ne? Slijedi ove savjete i tvoja će kuhinja biti sterilno čista:

Drška na frižideru

Dr. Eric E. Schadt tvrdi kako se klice, koje žive na pilićima, svinjama i govedini, gotovo uvijek mogu naći na drškama frižidera. Rješenje ovog problema je pravilno pranje ruku. Koristeći sapun i vodu, ruke trljaj najmanje 15 sekundi, a slavinu, ako je moguće, zatvori laktom ili papirnatim ubrusom. Ako zatvoriš slavinu rukama ponovno ćeš pokupiti bakterije koje su bile na tebi kad si ju prvotno otvorila.

Krpe za brisanje suđa


Ljudi smatraju kako su krpe za brisanje suđa čiste budući da njima brišu netom oprano posuđe i eventualno ruke. Kvaka je u tome što krpe, nakon brisanja, ostaju mokre, a vlaga je odlična podloga za stvaranje mikroba. Rješenje je u redovitom mijenjanju krpa i pranju istih na 90 stupnjeva.

Spužvice za pranje suđa


Stručnjaci tvrde da su spužvice za pranje suđa jedan od najvećih izvora bakterija u kuhinji. Greška koju svi često radimo jest korištenje iste spužvice za brisanje kuhinjske radne površine. Na taj način nesmotreno prenosimo bakterije s jedne površine na drugu. Redovitim mijenjanjem spužvica riješit ćeš problem, a bakterije koje žive na njima možeš ubiti zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici.

Sudoper i odvod


Dickerson tvrdi kako su odvodi u sudoperima odlično mjesto za skupljanje plijesni, bakterija pa i kukaca poput mrava i žohara. Vrela voda i izbjeljivač jednom tjedno bit će dovoljni za eliminiranje problema.