Istina o zubićima

Foto: CPG

TREBATE znati da period u kojem bebi počinju izbijati zubići predstavlja ispit izdržljivosti, strpljenja i brige za sve roditelje.

Malo biće možda će prvi put u životu osjetiti bol, zbog čega će postati razdražljivo, nemirno i plačljivo. Zato će mu biti potrebno više nježnosti i pažnje. I ne samo toga...

Evo nekoliko provjerenih savjeta kako da bebi ublažite bol (a sebi osigurate bar malo mira i tišine). 

Naoružajte se strpljenjem i sve će biti OK!
 
• Kada su desni upaljeni, beba ima osjećaj ”žarenja” u ustima. Pomozite joj tako što ćete joj dati da grize nešto hladno (naravno, dovoljno veliko da ne može da progutati!). Rashladite meki ”prsten” ispunjen vodom u frižideru (ne u zamrzivaču). Ili napunite kalup za led bebinim omiljenim voćnim jogurtom, ubacite u svaku kockicu po drveni štapić. Kada se jogurt zaledi, dajte bebi da ga liže kao sladoled. Ovo je odličan (i ukusan!) ”rashlađivač” desni.
 
• Zbog konstantnog izbacivanja slina, obavezno koristite podbradnik (''slinček'') za upijanje sline. Također, bebinu bradicu i dio ispod nje namažite ”Pavlovićevom” ili nekom drugom kremom za bebe, da biste spriječili iritaciju kože. Ukoliko se dijete tokom noći često zakašlje (zbog lučenja sline), ispod gornjeg dijela madraca podmetnite tanki jastuk. Tako ćete podići uzglavlje krevetca, što će joj olakšati gutanje pljuvačke.
 
• Iskusne mame bebi preko dana daju da žvače koricu kruha.
 
• Specijalni gelovi za ublažavanje tegoba pri izbijanju zubića obično djeluju kao blagi lokalni anestetik, premda se ponekad teško utrljavaju u bebine desni, a i ne zadržavaju se dugo na njima.
  
Life Content