Istraživanje otkriva: Manje prijateljica, duži život

NOVO istraživanje s Harvarda moglo bi promijeniti sliku koju žene imaju o prijateljstvu. Naime, prema rezultatima istraživanja, dvije do četiri bliske prijateljice ženama pružaju više radosti i ravnoteže nego njih gomila, prenosi Canada.com.

"Danas se pogrešno vjeruje da se sreća krije u izobilju, pa je tako poželjno imati ne samo punu kuću, već i mnogo prijatelja. Ovo nas istraživanje, međutim, podsjeća da je kvaliteta u odnosima važnija od kvantitete", naglašava Caroline Adams Miller, psihologinja s Harvarda.

Prema drugom istraživanju, koje je provelo sveučilište u Kanzasu, žene ulažu više truda u prijateljstva od muškaraca, pa samim time od njih više i očekuju. No, isto tako, njihovo razočarenje veće je kad ih prijateljice iznevjere. Znanstvenici su otkrili da se u procesu stjecanja prijatelja kod žena oslobađa hormon oksitocin koji djeluje umirujuće i ublažava stres. Istraživanja na primatima pokazala su da ženke koje imaju bliske kontakte s manjom grupom pripadnica istog spola žive duže.