Kako brže zaspati?

PREVRTANJE po krevetu prije nego što se zaspe doživjeli smo gotovo svi. S obzirom na to da lošem snu trenutačno doprinose i vrlo visoke temperature te stresan način života, bitno je na umu imati nekoliko sljedećih savjeta koji će ti pomoći da brže utoneš u san:

U spavaćoj sobi dozvoljeni su samo spavanje i seks

Ako radite ili gledate TV u sobi zapravo trenirate svoje tijelo da se drži budnim u toj prostoriji. Spavaća bi soba trebala biti oaza mira i mjesto za odmor u koje ćete pobjeći od strke i zbrke svakodnevnog života.

Bitna je praksa

Odlazak u krevet trebao bi postati rutinski postupak - rezerviraj minimalno osam sati za san, a prije toga obavi sve što treba (priprema doručka, tuširanje, opuštanje). Također, prostorija u kojoj spavaš mora biti hladnija od ostatka kuće, a idealna je temperatura za dobar san 20-ak stupnjeva.

Pazi što jedeš

90 minuta prije nego što legneš u krevet trebala bi izbjegavati alkohol, cigarete i tjelovježbu, dok bi se kave i jela trebala kloniti minimalno 3 sata prije spavanja.

Uzmi podnevni odmor

Podnevnim ćeš odmorom osigurati tijelu dovoljno energije da izdrži cijeli dan te ćeš spriječiti premorenost koja bi ti mogla uzrokovati isprekidani san. Pripazi da podnevno drijemanje ne bude duže od 30 minuta jer ćeš u protivnom doći do REM faze zbog koje ćeš se osjećati još umornijom nego što si bila prije odmora.