Kako iskoristiti ostatke hrane s blagdanskog stola?

Foto: Shutterstock, Pinterest

TUŽNO, ali istinito - u mnogim domovima, nakon blagdana se bacaju velike količine hrane.

Zaista je žalosno dopustiti da se sva ta ukusna hrana nađe u kanti za smeće, no kako je iskoristiti i ponovno napraviti nešto uzbudljivo?

Slavni kuhari uvijek se zgražavaju pri pomisli na bacanje hrane, a ako niste pogledali ni jednu emisiju u kojoj objašnjavaju kako iskoristiti ostatke, donosimo nekoliko odličnih ideja!

1. Casserole

Od ostataka piletine ili purice, ili pak šunke jednostavno možete napraviti ukusan novi ručak! Skuhajte tjesteninu al dente, ubacite nasjeckane ostatke mesa, povrće (to također mogu biti ostaci) po želji i sve prelijte mješavinom kiselog vrhnja i 1 jaja. Ubacite na 180 stupnjeva, 20 minuta i poslužite ukusan novi ručak!

2. Salata

Hladno meso može poslužiti za odlične salate - čak i ako se radi o pohanom mesu. Narežite meso na komadiće i pomiješajte s naribanom mrkvom, zelenom salatom, radičem, rajčicama...po vašoj želji! Ako imate ostatke kruha, možete ga tostirati i narezati na kockice, dodati piletinu, sir i zelenu salatu te tako napraviti salatu Cezar.

3. Frittata

Ostatke šunke, kobasica, hladnih narezaka, sira, rajčica, paprika i gljiva odlično možete iskoristiti za doručak ili večeru. Jednostavno nasjeckajte i pomiješajte sastojke te ih prelijte istučenim jajima (kao za kajganu). Pecite u kalupu za muffine ili niskoj posudi 25 minuta na 175 stupnjeva.

4. Meksički wrap

Ostatke mesa možete iskoristiti i za ukusni meksički ručak koji može biti gotov u trenutku. Podgrijte tortille u tavici ili mikrovalnoj pećnici, na svaku stavite povrće po želji (često se koristi zelena salata, mahune, grah, mrkva, paprika, kukuruz), malo sira (tvrdog ili svježeg) te narezane ostatke mesa. Začinite po želji, a za kaloričniju varijantu dodajte i meksički umak koji možete nabaviti u gotovo svakom dućanu.

5. "Palačinke" od pire krumpira i povrća

Ostalo vam je puno pire krumpira? Nema problema - stavite ga u zdjelu, dodajte nasjeckani mladi luk i ribanu mrkvu, 10 žlica brašna, 5 žlica naribanog sira, lagano začinite i od smjese napravite debeljuškaste palačinke. Popecite na vrućem ulju na svakoj strani minutu i pol do dvije i uživajte!

 6. Fini hladni rižoto

Ostatke riže pomiješajte s ostacima povrća i hobotnicom ili piletinom i napravite ukusni hladni rižoto. Riža vam može poslužiti i za punjene paprike.

7. Francuski doručak

Od ostatka kruha napravite fini francuski kruh (umutite jaja, uvaljajte krišku u jaja i popecite na tavici), a ostalo iskoristite za krušne mrvice.