Kako pravilno odabrati boje za svoj dom?

Foto: weheartit

ODABIR boja prilikom uređenja interijera ne znači samo biranje omiljene nijanse.

Donosimo nekoliko korisnih pravila, koje bi trebala imati na umu prilikom uređivanja životnog prostora.
 
1. Pravilo 60-30-10
 
Njega možemo opravdano nazvati temeljnim pravilom za kombiniranje boja u sobi, a ono glasi: 60 posto neka ide na glavnu boju (zidovi), 30 posto čine sekundarne boje (namještaj i presvlake), a 10 posto one koje ćeš koristiti za detalje, poput skulptura, slika, vaza itd.
 
2. Ravnoteža tamnih i svijetlih boja
 
Ovdje vrijedi tzv. vertikalno pravilo, koje osigurava prirodnu atmosferu u prostoriji, a ono glasi: podovi trebaju imati tamniju nijansu, zidovi svjetliju i strop najsvjetliju.
 
3. Ništa bez crne
 
Poznato je pravilo uređenja da svaka soba mora imati barem jedan crni detalj. Bilo da je to okvir za slike ili dio svjetiljke, crna uvijek pojačava ostale boje i daje prostoru definiciju. Nećeš pogriješiti ni sa bijelim detaljima, no crna će bolje obaviti posao.
 
4. Umirujuće boje za spavaću sobu
 
Emocionalni odgovor na boje također je vrlo bitan. Boje koje biraš za svoju spavaću sobu moraju biti smirujuće i opuštajuće, a taj učinak imat će hladnije boje ili tamnije nijanse. Izbjegavaj crvenu, narančastu i žutu.
 
5. Izbjegavaj tople tonove u kuhinji
 
Ako se pitaš zašto, odgovor je jednostavan; tople boje poboljšavaju apetit, a ljeto je pred vratima.
 
6. Svjetlost
 
Kada je u pitanju svjetlost, vrijedi sljedeće pravilo: svjetlije boje koristi u sobama koje "gledaju" prema sjeveru, jer do njih dopire manje prirodnog svjetla.  Suprotno vrijedi za sobe s južne strane, u kojima će boje izgledati svjetlije nego što jesu.