Kako ti tvoja "srodna duša" može uništiti vezu

Foto: Shutterstock

SAVRŠEN par - izraz koji je lijepo čuti kada drugi pričaju o tvojoj vezi, ali na žalost, upravo je taj izraz zaslužan za mnoge probleme u vezama. Istraživanje Sveučilišta u Torontu pokazalo je kako se idealiziranje veze često parovima obije o glavu. 
 
Izrazi poput "on je moja srodna duša" ili "mi smo jednostavno stvoreni jedno za drugo" na prvu zvuče kao san svakog sretnog para, no taj se san vrlo brzo može pretvoriti u noćnu moru. Znanstveno objašnjenje kaže ovako: "Nedavna su istraživanja pokazala kako su upravo parovi koji sebe nazivaju savršenima ili presretnima osuđeni na propast kada je u pitanju dugoročna veza. Takvim idealiziranjem stvaramo veliki pritisak, a prvotnu kemiju zbog koje nastaju iluzije da je netko savršen par brzo mijenja realnost s kojom se parovi koji su živjeli u zabludi jednostavno ne mogu nositi."
 
U prijevodu - ako ste jedan od onih parova koji nakon tjedan dana veze imaju ogromne izljeve ljubavi, velike su šanse da će se ta velika ljubav brzo ispuhati. Ovo je loša vijest za sve parove koji se ponose konstantnim javnim izjavama ljubavi (pogotovo na Facebooku) - istraživanja pokazuju da je to sve samo velika predstava za javnost u kojoj najviše uživa par, a jednom kada se kemija smiri i kad par shvati da je realnost manje idealna, obje si strane počinju zamjerati jer su zbog velikih očekivanja ostale razočarane.
 
Manje je očito više i kada je ljubav u pitanju.