Koliko dugo traje "faza medenog mjeseca"?

Foto: Screenshot Youtube

SVE ima svoj rok trajanja.

To si je pitanje postavila i grupa istraživača, koji su utvrdili kako ona definitivno postoji, ali ima i rok trajanja.

Istraživači su pratili čak 400 parova tijekom prve dvije i pol godine braka, kako bi otkrili kakvo je njihovo zadovoljstvo bračnim životom tijekom tog vremena. Svi parovi popunjavali su posebno osmišljene upitnike, koje su ispunjavali nakon 6, 18 i 30 mjeseci od datuma vjenčanja. U obzir su uzimani i upitnici koje su parovi ispunili prije samog vjenčanja, odnosno dok su bili samo zaručeni.
 
Nakon 30 mjeseci, 14 posto muškaraca i 10 posto žena izjasnilo se da su itekako osjetili "fazu medenog mjeseca", koja je bila na vrhuncu upravo oko vjenčanja, a zatim je naglo pala u spomenutom razdoblju, kada su mnogi parovi prijavili kako su jako nesretni u svojim brakovima. Sva sreća, taj fenomen nije vrijedio za sve parove.
 
Zanimljivo je da su znanstvenici otkrili i faktor koji bi mogao utjecati na takav razvoj događaja. Kod žena koje su i za vrijeme zaruka osjetile niže zadovoljstvo s partnerom, bilo je vjerojatnije da će nakon medenog mjeseca to zadovoljstvo i dalje nastaviti padati. Što se tiče muškaraca, oni koji su prijavili simptome depresije, probleme s pićem ili nasiljem na početku veze, i za njih je također bilo vjerojatnije da će doživjeti nezadovoljstvo.
 
"Ovi rezultati pomažu nam da identificiramo parove koji bi mogli biti u opasnosti da postanu nezadovoljni bračnim životom ubrzo nakon vjenčanja", zaključak je istraživanja.
 
Dobra vijest je ta što je još uvijek više parova, čije se bračno zadovoljstvo nije smanjilo u te dvije i pol godine.
 
Što kažete na rezultate?