Kosahari: Egipatski složenac iz tave

AKO su vam dosadio vaš ustaljeni meni i želite unijeti okus avanture u svoju kuhinju, ovaj odličan egipatski recept mogao bi biti prava stvar za vas. Kosahari je nacionalno jelo Egipta - zdrav i ukusan vegetarijanski obrok za svaku priliku.

Namirnice:

200 grama riže dugog zrna
150 grama tjestenine (makaroni)
250 dcl umaka od rajčice
180 grama smeđe leće
200 grama slanutka
2 velika luka
3-4 režnja češnjaka
1 žličica slatke crvene paprike
1 žličica kumina
biljno ulje
ocat
sol i crni papar

Postupak:


U odvojenim loncima skuhajte rižu i tjesteninu (al dente), te leću i slanutak (u obzir dolazi leća te slanutak iz konzerve). Potom nasjeckajte češnjak i prepržite ga na malo ulja u tavi. Dodajte mu ocat , sol i papar (po želji). Kad češnjak počne mijenjati boju ulijete u tavu umak od rajčice, dodajte crvenu papriku i kumin. Umak miješajte na jakoj vatri dok ne zavrije.

Luk nasjeckajte na veće komade i stavite ga pržiti na malo biljnog ulja u zasebnu tavu. Činite to dok god ne omekša te poprimi smeđu boju. Izvadite luk na stranu, pa u tavu dodajte skuhane makarone, i kratko ih promiješajte.

Jelo poslužite slojevito, na tradicionalna egipatski način: rižu i leću stavite na dno tanjura, prekrijte ga makaronima i umakom, dodajte slanutak, a na kraju stavite sloj karmeliziranog luka.

Tekst preuzet s portala www.wish.hr