Kučka: Biti ili ne biti, pitanje je sad

KAD bi Pepeljuga danas bila živa, zasigurno ne bi trpjela tiraniju svoje maćehe, a još bi manje strpljivo čekala princa da ju dođe spasiti. Danas bi, najvjerojatnije, svojim ružnim polusestrama i maćehi rekla što ih ide, ukrala kočiju, otišla na bal i plesala s princem do ranog jutra.


Definicija kuje/kučke danas


Definicija riječi "kuja" izgubila je prvotno značenje, te se pri spomenu te imenice više ne misli na ženku psa, već na ženu koja zna što hoće i ne boji se to tražiti.

Nekad se je ta riječ smatrala uvredom i koristila bi se samo u slučaju kad bismo htjeli nekoga povrijediti, no tome danas više nije tako. Postala je dijelom svakodnevnog razgovora te označava ženu koja je jaka, neovisna i uporna. Takva se žena ne boji izraziti svoje stavove i proći kroz sito i rešeto kako bi postigla ono što želi. Sjetimo se samo jedne od slavnijih utjelovljenja kučke u filmu "Vrag nosi Pradu" s Meryl Streep u glavnoj ulozi.

Još nedavno žene su izbjegavale prihvaćati uloge takvih negativki jer bi to značilo da će im karijera od tog trena krenuti nizbrdo, dok danas takva uloga označava odskočnu dasku i nominaciju za Oscara.

Najbolji primjer moderne kučke je Anna Wintour, koja je glavna urednica časopisa Vogue. Smatraš li ju ženom vrijednom prijezira ili ženom vrijednom divljenja? Moramo napomenuti kako je Anna do svoje pozicije došla upravo teškim i nemilosrdnim radom. Naime, odustala je od škole kad je imala 16 godina, a završiti fakultet nije ni pomišljala.
Današnje se djevojčice od malena usmjeravaju na postizanje vlastitih ciljeva. One neće dopustiti da im se nešto ispriječi na putu ostvarenja zacrtanih ambicija, pa ako ćemo ih zbog toga nazvati kučkama, to im ni najmanje neće smetati.

Društvo je sve više naklonjeno agresivnim ženama koje ne dopuštaju da ih se gazi. Dobrice i naivke će tako puno lošije proći od onih koje znaju samopouzdano igrati igru i zahtijevati ono što im pripada bez osjećaja krivnje.

Biti prozvana kučkom danas zvuči više kao kompliment. Prošlo je svršeno vrijeme kad bi zbog tog nadimka pustile suzu i osjećale se loše.