Lijekovi protiv mamurluka sa svih strana svijeta

Foto: Shutterstock

AKO ste se sinoć odlično zabavili, no ipak popili koju čašicu više, sada ste sigurno u potrazi za nečim što će vas spasiti od mamurluka.

Oni malo iskusniji sigurno već imaju "trikove" koje uvijek pale, a ako želite iskušati nešto novo - pogledajte kako se u kojoj državi najčešće liječi mamurluk.

AUSTRALIJA - čaj od mrava

Lijek za mamurluk iz daleke Australije nama se možda čini pomalo bizarnim, no Australci ga koriste i za glavobolje i borbu protiv gripe. Posebno uzgojena vrsta zelenih mrava dehidrira se i miješa s crnim čajem i lišćem malina.

RUSIJA - voda od kiselih krastavaca

Mamurluke od vodke iskusni Rusi liječe otvaranjem tegle s kiselim krastavcima. Ispijanjem vode u kojoj se nalaze krastavci u tijelo se unose probiotici, a nadoknađuju se i izgubljeni elektroliti.

VELIKA BRITANIJA - Masni engleski doručak

Britanci su poznati po svojoj ljubavi prema čaši, a nakon pijanstva najviše ih veseli veliki, masni doručak. Obavezna šalica crnog čaja s mlijekom prati pečene kobasice, slaninu, grah, jaja i gljive. Smatraju kako se mamurluk najbolje liječi masnoćom. Isto rade i Irci, koji u doručak dodaju i malo povrća.

ITALIJA - prirodni sok i kava

Talijani nisu baš maštoviti kad su lijekovi za mamurluk u pitanju, no znaju što im najbolje odgovara. Espresso razbuđuje, a ukusan voćni sok vraća vlagu i vitamine u tijelo.


DANSKA - pivo za oporavak

"Reparations-bajer" ili "pivo za oporavak omiljeno je piće za "jutro nakon" u Danskoj. Vjeruju kako se alkohol liječi alkoholom.

MEXICO - ljuta juha Pancita

Kad Meksikanci pretjeraju s tequilom, jure na štandove koji prodaju Pancitu, poznatu i kao Menudo. Riječ je o začinjenoj juhi od govedine u kojoj se nalazi mnogo rajčice (antioksidansi) i još više chillija (pročišćivanje dišnih puteva, poticanje izbacivanja štetnih tvari iz organizma). Ova juha poslužuje se s lukom, limetom, korijanderom i origanom.

PERU - Tigrovo mlijeko

"Leche de tigre" omiljeni je lijek protiv mamurluka u Peruu. U toj moćnoj mješavini nalaze se sok limete, korijander, chilli papričice, češnjak, luk, sol i papar. "Tigrovo mlijeko" je poznato i kao afrodizijak.

ARGENTINA - Fernet


Ružnog i gorkog okusa, Fernet u Argentini označava kraj lošeg pijanstva, izvještava The Guardian. Alkoholno piće u kojem se nalazi niz biljaka poput šafrana, aloe i kamilice poznat je digestiv, a često se poslužuje uz kavu.

MONGOLIA - vodka za doručak

U Mongoliji probleme vezane uz alkohol liječe s - još alkohola! Što god da je ostalo od prethodne noći, pije se ujutro, a najpopularnija je vodka. Ponekad uz ostatke alkohola popiju i koju čašu čaja.

BALI - kava s guščjim jajetom

Jedan od najčudnijih lijekova protiv mamurluka priprema se na Baliju. Nakon ludih partyja, na ulici se nalazi mnogo prodavača koji nude popularnu mješavinu - slatku kavu s mlijekom u koju se ubacuje sirovo jaje od guske.

JUŽNA KOREJA - Haejang soup

Ljudi iz ovih krajeva nakon lude noći najviše vole pojesti vruću, krepku Haejang juhu. U njoj se nalazi dobro usitnjeno meso govedine ili svinjetine, kupus, razno povrće i začini. Poslužuje se uz noodlese ili rižu.

JUŽNA AFRIKA - tonik, aspirin i dobar mesni ručak

U Južnoj Africi ne boje se uzimati tabletu protiv glavobolje kad previše zaruže, a često je prate njemačkim biljnim tonikom pod nazivom "Underberg". Nakon toga sjedaju za stol i bacaju se na bogat ručak s puno mesa.