Ljubav na prvi miris

PITAŠ se zašto ti neki muškarci mirišu bolje od ostalih? Istraživači sa sveučilišta u Cardiffu sproveli su istraživanje i doznali da su ženama posebno privlačni muškarci koji proizvode male fragmente proteina zvane peptidi.

Istraživači su proizveli sintetički parfem koji je sadržavao fragmente proteina i dokazali da su muškarci ženama postali privlačniji. No zanimljiv je podatak da nijedna žena nije mogla vidjeti muškarca, već su privlačnost ocjenjivale isključivo na temelju mirisa, a neodoljivi su bili čak i oni koji su prethodno proglašeni odbojnima.

No nije čudno što nas nečiji (pre)snažan miris odbija jer on često bude indikator raznih bolesti. Za osjetljivost na miris i određivanje privlačnosti prema istom odgovoran je kompleks gena pod nazivom MHC (major histocompatibillity complex) koji ima važnu ulogu u imunološkom sustavu a i odabiru savršenog partnera.

U eksperimentu su žene prevarene jer su mislile kako partneri koji im mirišu dobro imaju i dobru kombinaciju MHC-a koja će im podariti zdrave potomke. Kad je muškarcima sa savršenom dozom MHC-a stavljen isti parfem, žene su osjećale odbojnost jer je količina tih gena bila prevelika i predstavljala opasnost za potomke.

Ženski superiorni osjet mirisa razvijen je upravo zbog potrebe da se pažljivije razmatraju potencijalni partneri. Naime, lošu su prosudbu žene skupo plaćale narednih devet mjeseci a nakon rođenja djeteta postojala je vrlo malo šansa da ono preživi.

Muški nam se miris (ne)sviđa ovisno o genetskoj kompatibilnosti koja potencijalno stvara bolji imunološki sustav u djeteta. No glavni problem ovome načinu pronalaženja partnera predstavlja kozmetička industrija i parfemi koji zamagljuju pravilnu procjenu.

Barbara Sommerville i David Gee sa sveučilišta Leeds u Engleskoj tvrde da ljudi najviše mirisa dijele jedni su drugima upravo u obliku pozdrava putem lica ili ruku.

Uzmimo za primjer Eskime čiji je pozdrav nosevima mnogo više od pukog izražavanja susretljivosti. Na Zapadu je ovaj oblik pozdravljanja s vremenom pretvoren u poljubac.

"Ruke i lice nisu slučajan izbor za izražavanje pozdrava, naime radi se o dva područja ljudskoga tijela koji, osim ušiju, sadržavaju najviše mirisnih žlijezda", izjavila je Sommerville.