Menstrualna sinkronizacija: Mit ili stvarnost

JOŠ je 1971. godine Martha K. McClintock sprovela istraživanje u kojem se pokazalo da su se menstrualni ciklusi studentica koje su živjele zajedno uskladili. Mnoga su daljnja istraživanja pokazala isto - kod žena koje više vremena provode zajedno, menstrualni se ciklusi sinkroniziraju.

Zbog čega se ta pojava javlja, još uvijek nije odgonetnuto, no znamo da se ne odvija našom voljom. Jedno od mogućih rješenja ove misterije zasigurno leži u tajnama feromona - izlučevinama kemijskih faktora koje izazivaju društveni odgovor kod članova iste vrste. Kako Wikipedija navodi, feromoni su kemikalije sposobne djelovati izvan tijela sekretom pojedinca da utječe na ponašanje primanja pojedinca.

No dok starija istraživanja podupiru tezu menstrualnog usklađivanja, novija ju opovrgavaju. Tako je u časopisu Human Nature objavljen članak u kojem je bila riječ o istraživanju koje je sprovedeno u Kini na 186 žena koje su promatrane tijekom razdoblja od godine dana i kod kojih nije uočen međusobno usklađen menstruacijski ciklus.

Drugo je pak istraživanje provedeno u Poljskoj na uzorku od 99 žena koje su živjele zajedno u studentskom domu tijekom pet mjeseci, a također nisu nađeni dokazi koji bi potvrdili tu tezu.

Ne postoji jasno definiran odgovor glede pitanja postojanja menstrualne sinkronizacije. Nadamo se da će u budućnosti više istraživanja biti posvećeno rješavanju ove zagonetke, ne samo zato što je to zanimljiva tema već i zbog potencijalnog liječenja neplodnosti u slučaju da feromoni zaista imaju tako jako djelovanje.