Mobiteli: Dobrodošla u klub modernih ovisnika!

 Foto: Richard Burbridge

AKO je prvo na što ujutro pomisliš tvoj mobitel ili Facebook, dobrodošla u klub modernih ovisnika.

Kako prenosi portal Refinery 29, ljudi svoje mobitele provjeravaju svakih 6 i pol minuta. U tramvaju igramo igrice, dok šećemo razgovaramo na mobitel, a za vrijeme ručka šaljemo poruke. Opsjednutost mobitelima i ostalom tehnologijom veća je nego što si želimo priznati. S jedne strane bojimo se hoćemo li propustiti nešto važno, a s druge strane se s tim neprestanim provjeravanjem osjećamo manje tjeskobno.

Pa kako da umanjimo ovisnost o tehnologiji? Doktorica Nicole Radziwill, autorica knjige "Disconnected", u kojoj je opisala svoju borbu s modernom ovisnošću, navela je nekoliko načina.

1. Svakih sat i pol uzmi 5 minuta pauze od monitora i prošeći.

2. Svakih 15 minuta provjeri što ima novo na društvenim mrežama, no s vremenom povećavaj to vrijeme na 20, 25 i 30 minuta.

3. Postavke mobitela namjesti tako da on ne buči i ne svijetli na svaku poruku, notifikaciju, twitt, e-mail itd. Ne mora ti baš sve biti uključeno.

4. Ugasi zvuk na mobitelu kad ideš spavati ili ga preko noći ostavi u nekoj drugoj prostoriji.

5. Odredi jedan dan u tjednu kada nećeš provjeravati što ima novo u virtualnom svijetu.

6. Ne moraš biti na baš svakoj društvenoj mreži. Odredi jednu ili dvije koje su ti najdraže, a ostale jednostavno zanemari.

Na taj način više ćeš se fokusirati na obitelj, prijatelje i suradnike, koje nažalost sve češće na druženjima zamjenjuju ekrani modernih uređaja.