Možeš li vjerovati muškarcu? Ako ima smeđe oči, da!

Foto: Summer Shop

ISTRAŽIVANJE Sveučilišta Charles iz Praga donosi vrlo zanimljive vijesti: Smeđooki muškarci su vjerniji od onih sa plavim očima.

Sve ovo ima veze sa oblikom njihovih lica - voditelji pokusa su prikupili 80 fotografija muškaraca i žena sa smeđim ili plavim očima, a grupi od 238 ljudi bilo je postavljeno pitanje tko im se čini kao osoba kojoj se može vjerovati.

Rezultati pokazuju da smeđooki muškarci djeluju kao netko kome se može vjerovati, u puno većoj mjeri nego plavookima. Kako bi se uvjerili da nije riječ samo o slučajnosti, znanstvenici su photoshopirali njihove oči - zamijenili su boje, i ponudili slike 106 novih ljudi.
Ovoga su puta lica kojima se može vjerovati davala iste rezultate, iako je došlo do zamjene boje očiju. Tada je zaključeno da su rezultati prvotnog istraživanja povezani sa oblikom lica, a ne s bojom očiju. Pri analizi lica ustanovljeno je da smeđooki muškarci imaju veće usne i noseve, širu čeljust i naglašenije obrve - kvalitete koje se inače povezuju sa "baby face" tipom lica, koje u ljudima izaziva osjećaj povjerenja.

"Boja očiju je površna, a nitko ne bi očekivao da postoji povezanost sa strukturom kostiju, tako da smo jako iznenađeni rezultatima" - rekao je voditelj istraživanja Karel Kleisner.
Važnost boje očiju može imati korijene u evoluciji - plave oči se prvi put pojavljuju prije 10000 godina i tada su bile rijetkost te su činile osobu puno atraktivnijom, pa ako su muškarci bili više zainteresirani za plavooke nego za smeđooke žene, vjerojatno su manje pažnje pridavali drugim facijalnim karakteristikama koje ukazuju na to da se osobi može vjerovati.