Muškarci u tajicama, Egipćani s umjetnim noktima: Robovi modnih trendova nekad i sad

MODNE trendove s kojima su žene danas opsjednute, poput platformi i tajica, teško je zamisliti na frajerima koji šeću gradom, no ako pogledamo malo dalje u povijest, naći ćemo na različite robove modnih trendova, od kojih su mnogi bili upravo muškarci.

Tajice

Budući da je taj ženski modni trend danas toliko uobičajen i rasprostranjen, stvarno je teško povjerovati u činjenicu da su tajice nekad voljeli nositi i muškarci. Danas je tajice na muškarcima moguće vidjeti jedino u slučaju da se bave nekim sportom koji od njih to izričito zahtijeva ili eventualno na super herojima poput Supermana. Nekad je to bila sasvim drugačija priča jer su ih voljeli nositi apsolutno svi slojevi. Jedina je razlika bila u materijalima od kojih su bile rađene, pa je tako bogatiji sloj uživao u svilenim tajicama, dok se onaj manje imućan morao zadovoljiti s tkaninama poput pamuka. 

Umjetni nokti


Ako ste mislile da je to noviji trend koji se razbuktao otvaranjem salona za nokte - varate se! Naime umjetni nokti datiraju još iz doba drevnog Egipta, a od današnjih su se razlikovali jedino po materijalu od kojeg su bili rađeni. Egipćani su upotrebljavali kosti koje su brusili kako bi dobili željenu debljinu, a oni imućniji mogli su birati između zlata i slonovače. Što su nokti bili bolje razrađeniji, to je osoba bila bogatija. Danas su umjetni nokti izgubili oznaku statusnog simbola zato što si ih  može priuštiti gotovo svaka žena.

Platforme

Platforme su bile ultimativni hit u sedamdesetima bez kojeg cure nisu ni pomišljale ući u disko. No sigurno niste znale da su platforme bile popularne u 15. stoljeću, ponajviše u zemljama poput Italije i Francuske, a odakle i dan danas dolaze posljednji modni trendovi. Te su se cipele zvale "Dodir"Chopines" a nosile su ih bogate žene kako bi svoja stopala i haljine zaštitile od ulične prljavštine. Danas se žalimo na potpetice koje premašuju desetak centimetara i nazivamo ih nepotrebnima, no onda se gospođice nisu žalile čak ni na visinu od 60 centimetara, koliko su "Dodir"chopines" znale dosezati.

Vjenčanice u boji


Trend bijelih vjenčanica pokrenula je kraljica Viktorija tek 1840. godine prilikom udaje za princa Alberta. Dotad su uobičajene bile vjenčanice živih boja u kojima su se plemkinje ponosno šepurile na dan vjenčanja. Da je taj trend ponovno uzeo zamah, dokazale su nam modne ikone poput Gwen Stefani te Dite Von Teese koja je naprosto blistala u ljubičastoj kreaciji Vivienne Westwood.