Najgore stvari koje možeš reći svom šefu

Foto: Hugo Boss

JER svakom se može dogoditi.

1. "Mislite da bi to trebali napraviti?"
 
Drugim riječima, ne pokušavaj naučiti svog šefa nešto što on već zna. Ti si tu da učiš od njega, a ne obrnuto.
 
2. "On/Ona je napravila ______ i tako je sve upropastila"
 
Šefovi ne vole srednjoškolske i nepotrebne drame unutar svog tima, iako će tebi svakako biti lakše kad izbaciš tu frustraciju iz sebe.  I tebi se može dogoditi pogreška.
 
3. "Ne ide sve po planu" (nekoliko sati prije nego projekt mora biti gotov)
 
Šefovi ne vole takva iznenađenja. Upravo zato, uvijek je bolje da tvoj šef na vrijeme sazna potencijalne probleme, prije nego prekasno.
 
4. "Ne znam..."
 
Čak i kad doista nešto ne znaš, nikad nemoj to pokazati svom šefu. Budi orijentirana na moguća rješenja i imaj u pripremi nekoliko ideja kako da riješiš određeni problem. Približavanje izazovima kao prilikama, može napraviti velike promjene u tvojoj karijeri.
 
5. "Imamo problem"
 
Umjesto da mu kažeš što je pošlo po zlu, ponudi mu rješenja za isti taj problem. Možda se on neće složiti s njima, ali bolje i to, nego mu samo prezentirati problem.
 
6. "To ne može biti učinjeno"
 
Napravi korak izvan svoje zone udobnosti i pokušaj pronaći način na koji se to ipak može ostvariti. Kao i kod prethodne točke: čak i ako se nešto ne može napraviti, barem ćeš pokazati šefu da si pokušala.
 
7. "Trebam povišicu"
 
Naravno, svi ju trebaju. I ovdje nije problem u pitanju, već u načinu na koji je pitanje postavljeno. Takav zahtjev zamijeni pružanjem konkretnih dokaza o tome koliko je tvoj rad pridonio razvoju i zaradi tvrtke.