Njegova strana priče: Muškarci vas (ne)vole glupe

Foto: Siniša Uštulica, Ilustracija Index

I tako dođe vrijeme kada želim prestati biti kampanjac i recimo napisati kolumnu na vrijeme. I odredim temu, krenem pisati i mislim si kako urednica neće vjerovati kada dobije kolumnu nekoliko dana prije roka. Dođem do pola i onda me sjebe ni više ni manje nego George Clooney. Frajer je prošao tonu trebeštinica s naslovnica, sve slične jedna drugoj. Dobrog izgleda upitne kakvoće i svaka se od njih potajno nadala prikačiti svoj privjesak o njegov ključ, ali nada. Lik se na kraju uzme za onu koja je sve ono što ove prije nisu. I dok su svi mislili da je to šala, prsten na ruci govori nešto drugo. Priznajem, potajno sam uvijek, kao i svi frajeri vjerojatno, priželjkivao njegov "idi mi, dođi mi" životni stil, ali ovaj zadnji njegov čin me malo začudio. Ili možda i nije baš. Lik se zabavio dok je mlad i sad je s 50 i kusur odlučio sazrijeti i smiriti se. A jednom kad frajer odlučiti smiriti se, onda za to ne bira savršeno tijelo i lice nego savršenu glavu. Odnosno što je u glavi. To je ono što mnoge nikako da shvate. To je ono na čemu ste kroz dvadesete trebale diplomirati. To je ono što ovaj prsten govori. Suprotno mišljenju mnogih, muškarci vas ne vole glupe!
 
No, i ta istina ima dvije strane i o tome bi se dalo raspravljati. Kako uvijek jedni drugima govorimo: ne možeš generalizirati i nisu svi isti. Ipak, činjenica je da mnogi frajeri s razlogom biraju glupave cure, u strahu da ih ne bi nadmudrile. Pa se lakše šlepati s da-lijepom, ali ne-pametnom. Ali, lakše je jeftino, to smo već ustanovili i konkretno ja to ne bih htio za sebe. Izgled kad tad izblijedi, a ono što ostane sve je što preostaje. I s time nastavljaš živjeti. Nisam siguran ni što bih radio sa samo i isključivo lijepom curom... Buljio u nju po cijele dane i tješio se kako sam lijepo izabrao?! Stoga je bitno da zagrebeš li po površini, budeš siguran da ćeš ispod nešto i naći. Lijepo lice i odlično tijelo jesu samo i trebaju biti isključivo bonus. Ali, u današnjem iskrivljenom svijetu, teško je očekivati i pravdu s te strane. Kako si lijepa vs. kako si pametna. Koliko si puta čula ovo drugo?
 
Sam sam često puta doživio da mi kažu da sam lijep i da nije potrebno da budem i pametan. Stereotipi i predrasude, kako tipično za naše društvo. Priznajem, sram me bilo uopće i napisati tu rečenicu, a još i više pročitati ju na glas. Prvi put kad sam to čuo, nasmijao sam se misleći da je to još jedan u nizu katastrofalnih uleta, a kasnije sam to smatrao uvredom. I dalje tako mislim. Ako sam i sam kao muškarac čuo niz sličnih sranja, mogu samo i nagađati kakvih se gluposti cure naslušaju. No, tragično je da većini tih cura takvo što godi, jer bitno je biti lijep, zar ne?! Jebeš pamet, to se ne vidi. Tako sam nedavno imao prilike razgovarati s jednom nevjerojatno lijepom curom. Prošao sam brdo manekenki, ali rijetko kad sam vidio takav izgled. I mala je toga svjesna. I to je u redu. Izgled joj je donio mnogo dobrog u životu. Ali, onog što ona nije svjesna jest da izgled ne zadržava već samo privlači. 8 minuta našeg razgovora (gledao sam na sat, onda znaš koliko je sati) i ja sam čekao da zvoni za odmor, jer naša je spika bila ni više ni manje nego na razini one školske. Par minuta razgovora dovoljno je da netko besprijekornog izgleda postane nevidljiv. Meni barem.
 
Dobio sam dojam, a također i potvrdu da ponekad cure voli i glumiti glupost ne bi li taj način privukle frajera. Priznajem, trebalo mi je neko vrijeme da shvatim na koji način shvatiti ovakvu tvrdnju. Uvijek mislim kako netko sposoban za tvrdnju ovakve vrste mora biti i sposoban za zajebanciju te je upravo to ono što čini. Zajebava te. Prca u zdrav mozak, jer ne možeš drugačije reći tako nešto. Nije moguće. To jednostavno tako ne ide. Znači da se razumijemo, ti smatraš da praveći se glupom povećavaš sebi šanse u pronalasku frajera? Ok. Jesi li se možda zapitala kakvog ti to frajera na taj način možeš privući, odnosno privlačiš? Jesi li se ikad zapitala što očekuješ dobiti od takvog frajera? Jesi li se ikad zapitala ne čini li ta gluma priglupe tebe zapravo glupom? Jer, činjenica je da što želiš to i dobiješ. Lako za frajera, njega ćeš možda i dobiti. Ja pričam o gluposti. Pazi što želiš da ti se ne bi i ostvarilo. Ne vjerujem da je lijepo biti glup, ma što god ti mislila ili ti drugi govorili o tome.
 
Muškarci vas ne vole glupe. Muškarac te ne voli glupu. Pravi frajer voli izazov. Koliko god mi je nekad mučno razgovarati s njom o nekim stvarima, jer se takav razgovor više manje svodi na isto i ništa se novo ne može zaključiti, toliko i volim upustiti se u debatu s njom. Njeno mišljenje me intrigira i onda još satima razmišljam o tome. Razmišljam o njoj. I kako uvijek zna što mislim. I kako uvijek ima kraj za svaku moju rečenicu. I siguran sam kako nema bolje kompatibilnosti od one intelektualne. Na kraju krajeva, ne svodi se sve ni na frajera ni na ljubav ni na sex. Biraš ono što ćeš biti radi sebe. I jedino radi sebe. Zato ne znam zašto bi radije izabrala 3P: površnost, priglupost, plitkost. Kosu možeš ispeglati i biti će ravna. Tijelo možeš istrenirati i biti će mršavo. Sise možeš platiti i biti će velike. Štikle možeš kupiti i biti ćeš visoka. Ali što je s glavom?! Vruće hlačice na dobrom tijelu jesu itekako sexy, ali cura koja vlada intelektom i sposobnošću da te nadmudri i ostavi bez teksta jest potpuno druga razina seksipila. Takva cura može me razoružati u sekundi, a potom sa mnom što god poželi. Predajem se. I zato ću uvijek pored izgleda izabrati pamet. I to baš svaki put.
 
Pssst! Ostale Deanove kolumne pročitajte ovdje!