Pogubne beauty navike

Foto:

KOJE biste sve navike trebali izbjegavati za dobrobit vlastitog zdravlja i ljepote...

Koža lica:

1. Neredovito pranje i čišćenje lica. Lice biste, bez ikakve iznimke, trebali temeljito očistiti svaku večer prije spavanja. U protivnom, otvarate bakterijama, nečistoćama i prirodnoj masnoći lica put da vam začepe pore i uzrokuju probleme s aknama, dehidracijom lica i lošim tenom.

2. Kopkanje po licu. Bez obzira imali vi prištić ili bilo kakvo oštećenje na licu, nemojte kopati po tome. Kopkanjem po licu možete samo pogoršati stvari i inficirati oštećenje, a što će konačno dovesti do još većeg i izražajnijeg ožiljka.

3. Uvođenje nekoliko novih proizvoda odjednom. Počnete li koristiti nekoliko novih proizvoda u isto vrijeme, možete zaraditi kontaktni dermatitis odnosno crvenilo nalik alergijskoj reakciji kože. Uvodite nove proizvode jedan po jedan, kako biste bili sigurni da niti jedan neće izazvati nikave probleme.

4. Preskakanje zaštite od sunca. Mnogi izbjegavaju zaštitu od sunca zbog straha od čepljenja pora, no ukoliko nabavite proizvod bez uljai budete ga koristili ispravno, nećete imati nikakve brige. U protivnom, dovodite se u opasnost od melanoma, ali i od preuranjenih bora.

5. Nebriga o vratu i prsima. Jednako kao što biste trebali njegovati lice, trebali biste njegovati i vrat i prsa. Koristite li anti age proizvode, nanosite ih i na ove dijelove, kako biste izbjegli razliku u kasnijim godinama koja će biti i više no očita.

6. Izbjegavanje anti age proizvoda. Možda mislite da ste premladi za korištenje anti age proizvoda, no s njima biste trebali počesti već u dvadesetim godinama. Sukladno vašim godinama, koristite proizvode za prve znakove starenja i ne zaboravite ih koristiti i na vratu, prsima i rukama.


Makeup:

1. Korištenje neodgovarajuće podloge. Osim što morate voditi računa o nijansi, vodite računa i o tome da koristite podlogu koja vam ne zatvara pore i koja dozvoljava vašoj koži disati. Osjećate li da vas podloga lagano zateže, vjerojatno je preagresivna za vašu kožu.

2. Uvijanje trepavica odmah po nanošenju maskare. Koristite li uvijač za trepavice dok su one još vlažne od maskare, otvarate mogućnost čupanju trepavica koje će se neminovno zalijepiti za uvijač. Trepavice uvijajte ili prije nanošenja maskare, ili tek kad je maskara u potpunosti suha.

3. Pretjerano korištenje vodootporne maskare. Vodootpornu maskaru ne biste trebali koristiti apsolutno svaki dan jer ona sadrži manje hidratantnih sastojaka od obične maskare. Osim toga, puno se teže skida pa ćete lakše oštetiti i počupati trepavice prilikom čišćenja lica.

4. Nekorištenje balzama za usne. Koristite li redovito ruževe i sjajila za usne, velika je vjerojatnost da jednostavno zaboravljate koristiti balzam. Ruževi i sjajila koliko god hranjivih sastojaka sadržavali, nikada neće moći zamijeniti balzam koji najbolje njeguje vaše usne, a posebice zimi kada vrlo lako ispucaju.

5. Pretjerano čupanje obrva. Možda patite za super elegantnim tankim obrvama, no cilj bi vam trebao biti da obrve uokviruju vaše lice i da izgledaju prirodno. Mnoge žene toliko pretjeruju s čupanjem da one na nekim dijelovima više jednostavno nikad ne rastu, a onda do kraja života nastoje 'stvoriti' ispunjenije, prirodnije obrve. To je posljednja stvar koju želite.

6. Iscrtavanje unutrašnje strane kapka. Ovakav biste način šminkanja trebali izbjegavati ili ga eventualno primjenjivati u posebnim prigodama. Razlog je taj što makeup proizvodi koriste brojne sastojke koji doslovno ulaze u vaše oko i koji mogu začepiti pore te izazvati brojne infekcije i alergijske reakcije.

7. Dijeljenje makeupa. Samo zato što ste s nekim super bliski, ne znači da biste s tom osobom trebali dijeliti svoje makeup proizvode jer svaki put kada podijelite s nekim maskaru, tuš ili olovku za oči, dijelite i bakterije te osobe, a što ste više bakterija izloženi, to je vjerojatnost infekcije veća.

Kosa:

1. Samostalno izbjeljivanje kose. Želite li ombre ili jednostavno plaviju kosu, otiđite u frizerski salon, i to provjereni. Ispadnete li doma žući nego što biste htjeli, nipošto nemojte koristiti još jedno pakiranje boje jer biste lako mogli završiti sa spaljenom kosom koja će doslovno ispadati i lomiti se. Svakako izbjegavajte korištenje blajha kod kuće.

2. Korištenje pogrešnih gumica za kosu. Najgori neprijatelji kose su one gumice koje u povezane metalnim dijelom te obične, najobičnije gumice kakvima vaša mama veže vrećice za meso i pakira zimnicu. Takvim ćete gumicama kada ih krenete skidati počupati pola kose, a polovicu polomiti. Birajte gumice bez ikakvih metalnih dijelova.

3. Nošenje uvijek istog repa. Vežete li uvijek isti rep, na istoj visini, postoji mogućnost da na dijelu na kojem ga vežete oštetite kosu. Nosite rep na različitim dijelovima glave kako biste ravnomjerno opterećivali kosu.

4. Pretjerano stezanje kose. Prejakim vezanjem kose možete oslabiti korijen kose, pojačati ispadanje, a da ne govorimo priuštiti sebi nepodnošljive glavobolje. Nosite opuštenije frizure, a ne one koje vam vezanjem momentalno pruže face lifting.

5. Nekorištenje proizvoda za zaštitu od topline. Ovakvi proizvodi nisu izmišljeni samo kako bi vam popapali novce, već oni doista hrane, njeguju i štite vašu kosu prilikom upotrebe pegle, figara, vrućih viklera ili fena. Koristite ih redovito.

6. Raščešljavanje mokre kose gustom četkom. Mokru kosu najbolje je nježno raščešljati širokim češljem, a kako biste izbjegli pucanje i kosu što manje oštetili, raščešljajte ju dok je na njoj još nanesena maska za kosu ili balzam, a tek ju potom isperite.

Izvor: Cosmopolitan.hr