Prednosti koje dolaze s godinama

OTVORIŠ li bilo koji ženski časopis ili provedeš samo malo vremena ispred TV-a primijetit ćeš jedan vrlo zastrašujući trend prikazivanja ljudi koji nemaju ni pora, ni bora, ni viška kila. Svi su apsolutno savršeni, sretni i jako mladi, odnosno – barem tako izgledaju. Time se implicira da sreća leži u mladosti. Iako smo svi svjesni koliko mladost ima svojih prednosti, nismo sigurni vrijedi li to isto za starost. Donosimo ti neke od prednosti koje dolaze s godinama:

Učiš na greškama

Ovdje posebice mislimo na ljubav. Vidjela si sve, doživjela si sve, naučila si na vlastitim greškama i prestala ih ponavljati.

Osjećaš se ugodno u svojoj koži

S vremenom naučimo prihvaćati svoje tijelo i psihu sa svim manama i nemamo više potrebu sramiti se ili glumiti nešto što nismo. Volimo se upravo takvima kakvi jesmo.

Još uvijek znaš manje nego što si se nadala, ali više nego što si to mogla zamisliti

Što si starija, to manje znaš, a što si više toga svjesnija bolje uvažavaš dragocjeno iskustvo koje te je naučilo mnogočemu. A zbog toga si oštroumnija i pametnija više nego što si uopće mogla zamisliti.

Imaš manju potrebu za dokazivanjem

S godinama postižeš zadane ciljeve i odgovaraš si na pitanja koja su te oduvijek mučila. Postigla si ono što želiš i shvatila si da se zapravo "moraš" dokazivati sama sebi, a ne drugima jer na to odlazi previše živaca i vremena.

Shvaćaš koliko je ego manje bitan

Još jučer si bila tvrdoglava i spremna pod svaku cijenu dokazati svima da si u pravu, dok već danas shvaćaš da je mnogo jednostavnije i ugodnije fokusirati se na vlastitu sreću umjesto inzistirati na tome da uvijek budeš u pravu. Tvoja razina sreće raste, a razina stresa znatno opada.