Pregledavate li svoje madeže? Prepoznajte melanom na vrijeme

Foto: Press Foto

BRIGA o koži za sve nas trebala bi biti nešto prirodno i što se podrazumijeva. Proučavanju bora u ogledalu posvećujemo puno veću pažnju nego pregledavanju madeža. Stoga ne čudi porast broja oboljelih od melanoma. U Poliklinici Bagatin tvrde da veći rizik od nastanka melanoma imaju osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose, osobe koje lako i brzo izgore na suncu, osobe koje su često i intenzivno bile izložene ultraljubičastim sunčevim zrakama, osobito ako su zadobile jake opekotine od sunca u djetinjstvu i mladosti, oni koji se izlažu djelovanju UV zraka u solarijima, osobe s velikim brojem madeža ili s tzv. displastičnim (već promijenjenim) madežima, osobe koje su prethodno liječene od melanoma ili karcinoma kože te krvni srodnici oboljelih od melanoma. Svaka promjena madeža - potencijalna je opasnost.

Kako spriječiti nastanak melanoma?

Gotovo svaka osoba ima nekoliko madeža, a njihovo pojavljivanje određeno je tipom kože, naslijeđem te vanjskim uzrocima, od kojih UV zračenje dokazano ima velik utjecaj. Najvažnija činjenica vezana uz madeže je uzročno-posljedična povezanost s melanomom, teškim oblikom tumora kože, koji u 40 posto slučajeva nastaje u samom madežu ili njegovoj neposrednoj okolini. Istraživanja potvrđuju da su pojedini tipovi madeža skloni promjenama i prelasku u zloćudan oblik. Maligni melanom brzo se širi i metastazira, tako da pravodobno otkrivanje i primjerena terapija daju veće šanse za preživljavanje. Drugim riječima, ako se dijagnosticira i kirurški odstrani u ranoj fazi, melanom je izlječiva bolest.

Pregled i uklanjanje madeža u Poliklinici Bagatin

U Poliklinici Bagatin madeži se pregledavaju dermatoskopom, koji je pouzdana metoda u dijagnostici madeža. Pomoću njega detektiraju se prvi stadiji kožnih tumora što uvelike povećava šanse za oporavak. Uređaj služi za  praćenje pigmentnih  promjena  kože i omogućava otkrivanje morfoloških struktura koje nisu vidljive golim okom.

Doktori u Poliklinici Bagatin koriste kiruršku metodu odstranjivanje madeža. Estetski rezultat nakon ovakvog zahvata vrlo je bitan. Cilj je postići što manji ožiljak koji će biti vrlo malo vidljiv. Ukoliko se ozbiljno pristupi uklanjanju madeža te se poštuju pravila struke, za očekivati je odličan krajnji ishod na obostrano zadovoljstvo.  Ova metoda daje sigurnost da je madež u potpunosti uklonjen. Nepisano pravilo je da se prilikom uklanjanja madeža uzme uklonjeno tkivo i pošalje na patohistološku analizu kako bi se isključila bilo kakva bolest. Madež se mora u cijelosti ukloniti, što znači površinski dio i onaj dio koji se nalazi ispod kože.

Poliklinika Bagatin trenutno ima posebnu ponudu za uklanjanje madeža. Cijena uklanjanja jednog madeža iznosi 600 kn, a uključuje:

- Konzultacije s doktorom
- Pregled madeža dermatoskopom
- Operativni zahvat
-  Kontrolni pregled
-  Vađenje šavova
-  Set za kućno previjanje

Poliklinika Bagatin – briga o pacijentu na prvom mjestu

Poliklinika Bagatin jedna je od vodećih i najkvalitetnijih medicinskih ustanova za maksilofacijalnu i plastičnu kirurgiju u Republici Hrvatskoj. U suvremeno uređenim i vrhunski opremljenim prostorima Poliklinike Bagatin pacijentima se pruža iznimno veliki broj estetskih zahvata i tretmana te plastičnih i rekonstruktivnih operacija. Novouređeni i ugodni prostori Poliklinike omogućavaju optimalan ambijent za konzultacije, preglede i operacije. Najbolja tehnologija garantira pacijentima optimalnu, sigurnu i stručnu uslugu. Svojim nastupom, pristupačnošću, brigom o pacijentu stvorili su komparativnu prednost, diversificirali od konkurencije te su prepoznati u Regiji kao poliklinika koju bi svaka osoba željela posjetiti.

Više informacija o uklanjanju madeža možete potražiti na internet stranici http://www.poliklinikabagatin.hr/Estetska-kirurgija/Mali-zahvati/Uklanjanje-madeza-i-drugih-koznih-promjena, na Facebook stranici www.facebook.com/estetska.kirurgija ili nazovite broj telefona 01/46 10 225.