Prestani biti žrtva vlastitih opsesija: Kako pametnije kupovati?

Foto: Vogue

SJETI se onog osjećaja kad samu sebe pitaš: jesam li stvarno trebala kupiti sve te stvari?

Ako se često nađeš kako kupuješ malu crnu haljinu, kojih u ormaru već imaš deset ili novi par štikli, dok neke još nisi niti jednom obukla, želimo ti dobrodošlicu u klub žrtava vlastitih opsesija. Donosimo nekoliko načina za pametniji šoping.
 
1. Istraživanje
 
Ono podrazumijeva da prije nego kupiš određeni proizvod, provjeriš online recenzije ili se raspitaš kod prijateljica o njegovoj kvaliteti. Nisu svi proizvodi onakvi kakvima si ih ti zamišljaš, a s dobivenim informacijama, možda ćeš shvatiti da ti takav niti ne treba.
 
2. Prespavaj
 
Iako je najlakši način vidjeti savršeni komad odjeće i odnijeti ga do blagajne, pokušaj ovu strategiju. Prespavaj ga. Ako baš ne možeš toliko izdržati ili se nemaš vremena vratiti po njega idući dan, uzmi najmanje pola sata da razmisliš da li ti je doista potreban. Tako se sigurno nećeš vratiti po svaki komad.
 
3. Nagrada
 
Ako već ne možeš prestati kupovati, onda napravi tako da svaki komad iskoristiš kao poticaj da dovršiš neki svoj osobni cilj, kao npr. poslovni projekt, položiš ispit ili izgubiš koji kilogram. Na taj način, šoping je nagrada za trud. I kladimo se da ćeš u tom komadu uživati više nego u bilo kojem drugom.
 
4. Popis
 
Ako si jedna od onih cura koje imaju popis stvari koje žele kupiti, uz taj, dodaj još jedan i to onaj sa stvarima koje već imaš. To će prebaciti tvoje misli, da malo više cijeniš ono što već imaš. Također, možda shvatiš da neku stvar s popisa želja, već imaš gotovo identičnu u svom ormaru pa ju uspiješ prekrižiti. Bit će teško, ali treba probati.