Pripremi se na bitku: Četiri vrste kuja na poslu

POSLOVNI svijet često zna biti nemilosrdan pa je vještina preživljavanja u njemu vrlo poželjna. Ne predstavlja samo posao svojevrstan izazov već suradnja i provođenje osam radnih sati s ljudima koje nismo sami izabrali. Kako bi znala odabrati svoju taktiku borbe upoznaj se s četiri tipa najvećih neprijatelja na poslu:

Kradljivci ideja

Jedna od najgorih vrsta kolega s posla su kradljivci ideja. Besramnici koji će iskoristiti svaku moguću priliku, prevariti te, ukrasti tvoju ideju i prezentirati ju šefovima kao svoju. Takve nije teško raspoznati u masi. To su najčešće one osobe koje najviše vremena provode oko tvog stola. Ako moraš s takvom osobom blisko surađivati, komunikacija mailom je siguran i profesionalan izbor kojim ćeš sama sebi čuvati leđa.

Cinkeri

Nije teško pomisliti kako se vrijeme vratilo unatrag i ponovno si u osnovnoj školi, pogotovo kad u uredu imaš kolegicu/kolegu koji samo čeka na “materijal” koji će prenijeti šefu. Ako zakasniš na posao, predugo se zadržiš na pauzi ili se našališ s kolegama uz uredsku kopirku, znaš da tvoj kolega to neće zadržati samo za sebe. Jedino što možeš napraviti jest preduhitriti takvu osobu uzoritim poslovnim stavom i ponašanjem.

Provokatori

Nož u leđa nije praksa provokatora, oni te gledaju u oči dok pile stolicu na kojoj sjediš. Cilj im je izbaciti te iz takta i prikazati u lošijem svjetlu. Pred nadređenima će te namjerno ispitivati o stvarima za koje će se nadati da ne znaš, pokušavajući te prikazati glupom, nekompetentnom i neupućenom. Pocrvenjeti od neugode i pobjeći je jedan način borbe s ovom vrstom, a drugi je elegantno promijeniti temu i zanemariti zlonamjerne izjave. Zbog zrelog ponašanja i stava šef će biti naklonjeniji tebi, a karakterna sumnja će biti bačena na provokatora.

Lažljivci

Svaku moguću priliku pokušat će iskoristiti za neki svoj plan i spletkarenje. Širenje izmišljenih priča po uredu i zaboravljanje javljanja ugovorenog vremena za sastanak ili nedostavljanje potrebne papirologije samo su neke od laži kojima svakodnevno pletu svoju mrežu po uredu. Osiguraj se na sve moguće načine. Pohvale kolega i klijenata čuvaj na mailu, a kolegama pruži pomoć kad im je potrebna. Budi produktivna i iskoristi prilike u kojima ćeš pokazati šefu svoj trud i požrtvovnost. Svi konci će tako biti u tvojim rukama.