Priznaj, zanima te: Zašto se osjećamo dobro kad tračamo?

Foto: Miu Miu

ODGOVOR je otkrila znanost.

Svi tračamo, htjeli mi to priznati ili ne. No, jesi li se ikada zapitala što je to tako dobro u tračanju? Sveučilište Groningen u Nizozemskoj pronašlo je odgovor, a on glasi: tračanje je ugodno, jer potvrđuje naše mjesto u društvenoj hijerarhiji te nam omogućuje da shvatimo kako možemo poboljšati tu poziciju.
 
Drugim riječima, mi se koristimo tračanjem kao načinom za potvrđivanje našeg samopouzdanja. "Ljudi tračaju, jer je to u njihovoj prirodi", otkrila je psihologinja Amelia Flores za Cleo. Osim toga, ogovaranje drugih  omogućuje nam uspoređivanje s drugima i procjenjivanje gdje se točno uklapamo.
 
"Ono nam pomaže da se usporedimo s drugima i ističe našu natjecateljsku stranu, jer nas stavlja u određeni rang, odnosno  naše vrijednosti i dostignuća u odnosu na druge." 
 
"Tu se radi često o izgradnji vlastitog samopouzdanja. Ohrabrujem ljude  da izgrade samopoštovanje, tako da postave vlastite ciljeve i rade na postignuću istih, a ne da osjećaju potrebu da se uspoređuju i da ga stjeću na takav način", zaključila je Amelia.
 
Drugim riječima, traži valjanost i odobrenje od sebe same, a ne od uspoređivanja s drugima. Tračanje ti može pomoći na kratke staze, no ne i na one duže. Umjesto toga, pronađi novi hobi i to onaj od kojeg ćeš imati koristi.