Soundtrack za oporavak: Tužne pjesme podižu raspoloženje

Foto: Vogue

DEPRESIVNE stvari ključ su za tvoju sreću.

Iako zvuči apsolutno nelogično, znanstvenici ističu kako u tome ima puno istine te kako je uvriježeno mišljenje da samo vesele stvari podižu raspoloženje jako krivo.
 
I dok će mnogi na loše dane zavrtiti energičnije pjesmuljke, u nadi da će im to momentalo popraviti raspoloženje, rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da će u tome prije pomoći npr. Adele.
 
Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Kent, a ispitanici su se morali prisjetiti strašnog emocionalnog događaja iz prošlosti te glazbe koju su slušali nakon toga. Rezultat? 
 
Prvo, ispitanici su izabrali glazbu koja je pokretala sjećanje na određeno vrijeme ili mjesto. Drugo, izabrali su tužnu glazbu i treće, izabrali su pjesme koje su im prenosile određenu poruku.
 
Tako je i znanstveno potvrđeno da kad smo tužni, podsvjesno odabiremo glazbu, koja s nama dijeli određeno iskustvo. Tako su "Irreplaceable", Take A Bow" i "Wrecking Ball", među ostalim, bile i ostale himne mnogih prekida.
 
"Tužna glazba može pružiti neku vrstu udobnosti. Ljudi nalaze puno različitih značenja u tekstovima pjesama, a kad su tužni posebno su usredotočeni na to što drugi govore pa i kroz glazbu. To im daje osjećaj povezanosti i to da nisu sami. Glazba je vrlo moćan alat za podizanje raspoloženja", izjavila je psihologinja Rachel Clements za Cosmopolitan.
 
Ako je tako, skidamo soundtrack od Titanica. Odmah.