Što su pokazala istraživanja o odnosu mama i kćeri

Foto: JLP

ZANIMA li te što su otkrila istraživanja o odnosu mama i kćeri? Pročitaj u nastavku.

Portal The Friskies došao je do zanimljivih podataka o tome kako mame više vole razgovarati na telefon što su starije ili kako vole kopirati stil oblačenja svojih kćeri.

1. Što je starija, to više zove

Britanski znanstvenici tvrde da s godinama mame sve više i više zovu, ali da je to potpuno normalno. Studija iz 2012. godine analizirala je oko dva bilijuna poziva i pola bilijuna poruka na mobitelima i otkrila da mlade žene najviše komuniciraju sa svojim partnerima. No, kada dođu u četrdesete, ta se pažnja, odnosno pozivi preusmjeravaju na njihove kćeri. Kad majka stupi u šezdesete, komunikacija s kćeri je na vrhuncu.

2. Favoriziranje vodi do depresije

Studija Sveučilišta Cornell pokazala je da nije baš lako biti "miljenik/ica" roditelja. Naime, takvo ponašanje roditelja može dovesti do osjećaja krivnje, pa čak i depresije djeteta koje se favorizira. Naime, očekivanja od takve djece su vrlo visoka, što u njima ostavlja osjećaj neprestanog stresa, hoće li ih uspjeti zadovoljiti ili ne.

3. Ti utječeš na njezin stil

Treće je istraživanje pak pokazalo da kćeri utječu na majčin stil oblačenja, jer one za njih predstavljaju ono što je moderno i cool. No, obratno nije slučaj. Kćeri se povode za oblačenjem omiljenih celebrityja, dok im mame i nisu neka modna inspiracija.

4. Briga, a ne zavist

Prema istraživanjima doktorice Terri Apter, ponekad majčina briga može biti protumačena kao zavist na kćerinu mladost. Posebno to dolazi do izražaja  u raspravama oko izbora dečka, gdje je mama zabrinuta da on nije dobar izbor, pa dolazi do konflikta. No, ta briga dolazi iz iskustva  i ljubavi, a nipošto ne zločestoće i zavisti.