Tretiraš li kosu pravilnim proizvodima?

Foto: Shutterstock

KOZMETIČKO tržište prepuno je različitih preparata za kosu koji nas svakodnevno mame s polica parfumerija i drogerija. Ovi proizvodi jeftin su način da isprobamo nešto novo, no stručnjaci iz časopisa Women's Health kažu kako žene upravo tako "uništavaju" svoju kosu. I to ne zbog čestog mijenjanja različitih šampona i proizvoda, već zbog kupnje proizvoda koji uopće nisu namijenjeni njihovom tipu kose. Kažu i kako većina žena uopće nema pojma koji je njihov tip kose pa se zna dogoditi da tijekom cijelog života koriste krive preparate!

Upravo zato, važno je dobro proučiti svoju kosu, odrediti njezin tip i držati se proizvoda koji su joj i namijenjeni! Donosimo mali vodič:

Tip broj 1: Tanka i zdrava


Tvoja je kosa zdrava i sjajna, no nedostaje joj volumena. Vlasi su tanke i padaju uz glavu pa ti je mnoge frizure gotovo nemoguće napraviti. Često je naelektrizirana te imaš osjećaj da sitne vlasi "lete" oko glave.

Kako je tretirati: Fokusiraj se na proizvode koji povećavaju volumen, no nemoj koristiti proizvode za tanku i oštećenu kosu jer tvoja to nije. Naravno, osim ako se radi o hranjivoj maski koja uvijek dobro dođe. Nemoj zaboraviti ni na pjenu i lak koji ne otežavaju kosu. Izbjegavaj pretjerana korištenja pegle i figara za kosu te slojevito šišanje, a baziraj se na zgodne natapirane punđice i repiće u stilu šezdesetih te valove koje možeš postići uz pomoć viklera.

Tip broj 2: Tanka i oštećena


Tvoja kosa nije samo tanka, ona je i oštećena i ispucala pa ti stvara mnoge probleme.

Kako je tretirati:
Tebi su potrebni proizvodi namijenjeni oštećenoj kosi te oni koji zaglađuju vlasi kako bi prividno izgledala zdravija. Imaš li masno vlasište, ove proizvode nanosi samo na vrhove, a ako imaš suho vlasište, možeš ih nanijeti i na cijelu kosu. Kod proizvoda za oštećenu kosu važno je pratiti uputstva. Veća količina proizvoda neće ti pomoći, važnije je da ih držiš na kosi kao što je navedeno u uputstvima. Jednom tjedno možeš napraviti i masku od maslinovog ulja i jednog žumanjka, koja je izvrsni lijek za tvoju kosu. Izbjegavaj tretiranje vrućim aparatima, no ako ih namjeravaš koristiti, prije toga na kosu obavezno nanesi proizvode koji štite od topline.

Tip broj 3: Gusta i oštećena

Tvoja kosa je bujna i gusta te podsjeća na grivu, no vrhovi su nepopravljivo oštećeni.

Kako je tretirati:
Uz hranjive maske i hidratantne šampone, tvojoj kosi su potrebni i preparati za sjaj. Možeš odabrati kombinaciju šampona za sjaj i hidratantnog regeneratora ili hranjivi šampon, pripadajući regenerator i sprej za sjaj. Isto tako, dobro će ti doći i proizvodi koji ukroćuju kosu i na sebi imaju oznaku da uklanjaju "frizz" (naelektrizirane vlasi). Svakako odaberi i neku prirodnu boju koja ne sadrži blajh i nije agresivna, jer si vjerojatno upravo tako i oštetila kosu. Zapamti: Smeđe nijanse bolje reflektiraju svijetlo pa samim time kosa izgleda sjajnije.

Tip broj 4: Gusta i zdrava kosa

Ti si prava sretnica koja ima prekrasnu gustu kosu s kojom možeš raditi što god poželiš.

Kako je tretirati:
Važno je pobrinuti se da tvoja kosa zadrži zdrav izgled pa dobro pazi na nju. Koristi šampone namijenjene normalnoj kosi, jednom tjedno stavi hranjivu masku, nemoj je tretirati agresivnim preparatima te izbjegavaj toplinu.

Tip broj 5: Masna kosa

Bez obzira na gustoću, tvoja je kosa vrlo masna i trebaš ju prati svaki dan kako bi izgledala uredno.


Kako je tretirati:
Imaš li masnu kosu važno je izbjegavati masne i hranjive šampone te se okrenuti blagim, neagresivnim šamponima za svakodnevnu uporabu. Možeš koristiti baby šampone, regeneratore za masnu kosu i hidratantne maske, a izbjegavaj ulja i proizvode za sjaj. Ako si u žurbi, kosu možeš matirati i osvježiti suhim šamponom.

Tip broj 6: Kovrčava kosa

Kovrčava kosa zapravo je "podtip" jer može biti tanka ili gusta, zdrava ili oštećena pa bi bilo najbolje da utvrdiš koji je točno tip tvoja kosa te koji su njezini nedostaci, i koristiš preparate namijenjene kovrčavoj kosi s tim određenim problemom (kovrčava i suha, kovrčava i oštećena...)