UV lampe na manikuri mogu uzrokovati rak?

Foto: Shutterstock

LOŠA vijest za sve djevojke koje svoje nokte ukrašavaju gelom. UV lampe, bez kojih to ne bi bilo moguće, povećavaju rizik od dobivanja raka kože.

Istraživanja su pokazala da je rizik od dobivanja raka malen, ali nipošto zanemariv. Radi se o SCC ili karcinomu pločastih stanica, koji se smatra drugim najčešćim oblikom raka kože. Uzrokovan je kontinuiranom izlaganju UV zrakama, a pojavljuje se uglavnom  na rukama ili oko noktiju. Od 700.000 slučajeva godišnje u Americi, 2.500 ih završi smrću, prenosi portal Refinery29.

Pitanje o tome jesu li takve lampe uzročnici raka kože pojavile su se odmah nakon njihove pojave, no dokazi su se tada smatrali neuvjerljivima. No, ne možemo reći da su nas rezultati istraživanja iznenadili, jer oduvijek smo znale da UV lampe uzrokuju starenje kože te hiperpigmentaciju.

Na tebi je da odlučiš jesu li gelirani nokti vrijedni rizika od zadobivanja raka. No, ako bez toga jednostavno ne možeš, prije zakazanog termina namaži ruke kremom za sunčanje, najmanjeg zaštitnog faktora 15.