Uz Marijeve savjete do zavidnih vještina u kuhinji: 4 neodoljive proljetne juhe

Foto: Josipa Uzelac, Ilustracija Index

PROLJEĆE je vrijeme kada odlazak na tržnicu znači poglede na tek izniknule mlade plodove. Mladi bob, grašak, mrkva i šparoge mame nas svojim jarkim bojama i svježinom. Jedan od najjednostavnijih načina na koji možda najljepše možemo osjetiti puninu okusa i iskoristiti sav vitaminski potencijal su juhe. Za pripremu vam, osim lonca i malog kućnog štapnog miksera, zapravo i ne treba ništa više...

Juha od mladog graška šećerca   

U prokuhanu i zasoljenu vodu dodajte mladi grašak i kuhajte po potrebi tridesetak minuta. Kada je grašak već skoro gotov izdvojite oko trećine i izmiksajte. Vratite smjesu s preostalim graškom pa ako ste zadovoljni s gustoćom same juhe začinite sa svježim koprom, te soli i papar. Na kraju još možete dodati malo maslinovog ulja ili jogurt.

2,5 l. Vode

1 kg graška

Vezica kopra

Sol

Papar

Juha od mrkve


Glavicu luka sitno nasjeckamo te prepržimo na malo maslinova ulja. Kada smo ga zažutili dodamo i nasjeckani češnjak te na kraju stavljamo i mrkvu koju smo isjekli na komadiće. Kuhamo u povrtnom temeljcu jedno pola sata. Na kraju sve izmiksamo. Uz juhu od mrkve odlično pašu i začini poput kurkume ili curry. 

1 kg mrkve

1 glavica crvenog luka

2 češnja češnjaka

O,5 k povrtnog temeljca

Maslinovo ulje

Sol

Juha od šparoga

Možda najbrža što se pripreme tiče ali zato neponovljivog okusa i teksture. Kratko prepržimo malo luka te nakon toga dodajemo šparoge te još sve zajedno kuhamo par minuta. Takvo kratko kuhanje sasvim je dovoljno jer time čuvamo okuse , boje i najvažnije vitamine.  Temeljac u kojemu kuhamo može biti ili povrtni ili pileći. Kratko izmiksamo a po želji možemo dodati malo domaćeg vrhnja.

0,5 kg šparoga

1 glavica luka

0,5 l povrtnog ili pilećeg temeljca

Sol

Papar

Juha od komorača

Komorač sa svojim karakterističnim okusom daje jednu neponovljivo ukusnu i zdravu juhu.

Nasjeckamo komorač  na sitne kockice te s lukom prepržimo kratko na maslacu. Kuhamo petnaestak minuta dok ne omekša pa onda dodajemo sitno nasjeckani krumpir i kuhamo još tridesetak minuta. Na kraju sve zajedno izgnječimo dok ne dobijemo kremastu smjesu.

3 komorača

2 mlada luka

1 veliki krumpir

0,5 l povrtnog temeljca

1 žlica maslaca

Sol