Virtualni intervju za posao za čistu desetku? Nema problema!

Foto: weheartit

ODAVNO je poznato da postoji i druga vrsta intervjua za posao, osim onog klasičnog "licem u lice".

Govorimo naravno o virtualnom intervjuu. Časopis Glamour prenosi da se čak 63 posto poslodavaca koristi ovom metodom intervjuiranja kandidata za posao. No, to što te od potencijalnog budućeg poslodavca dijeli ekran, nipošto ne znači da se možeš bilo kako ponašati. Donosimo ti nekoliko savjeta kako da briljiraš na takvom intervjuu.

1. Tehnologija
 
Podsjećamo da prije samog intervjua provjeriš da li sve radi kako treba (mikrofon, kamera), koja ti je lozinka te da ti sestra ili cimerica baš u tom trenutku ne skida novu sezonu omiljene serije. Također, pripazi na svoje korisničko ime. Slatka mala i slično nije baš primjereno za intervju za posao.
 
2. Prostor
 
Pozadina mora izgledati profesionalno. Ne želiš započeti razgovor preko web kamere i shvatiti da ona druga strana vidi tvoj nepospremljeni krevet, razbacanu odjeću i slično. Polica s knjigama ili kutak s neutralnim bojama, pozadine su s kojima ne možeš pogriješiti.
 
3. Odjeća
 
Iako intervju odrađuješ od doma, sredi se kao da ideš na klasični intervju. S košuljom i suknjom ili hlačama nikad nećeš pogriješiti, kao ni s čistom raspuštenom kosom i osnovnom šminkom (puder, rumenilo i maskara). Imaj na umu da ćeš se zbog nekog razloga možda morati i ustati tijekom intervjua, pa ne bi bilo zgodno da tvoj budući šef dobije uvid u donji dio tvoje pidžame.
 
4. Bez ometanja
 
Upozori ukućane kad imaš intervju, uz molbu da te nipošto ne ometaju. Također, ne zaboravi mobitel staviti na bešumno i dalje od sebe, kako te ne bi dekoncentrirali pozivi ili obavijesti o porukama na WhatsApp-u. Kućni ljubimci u kadru, koliko god bili slatki, također nisu nimalo poželjni.
 
5. Govor tijela
 
Važno je da odabereš pravi kut kamere, koja mora biti usmjerena direktno u tvoje lice. Sjedi uspravno i ne isprobavaj ljuljanje na stolcu, sjedenje na rukama i slično. Ako ne znaš kud s rukama, uzmi životopis. Tako će ti on biti i odmah pri ruci, što će se svakako svidjeti poslodavcu, ako te pita nešto vezano uz njega (traženje istog nije neka fora).