Vrijeme je za veliko proljetno čišćenje - mozga!

PROLJEĆE je stiglo, a mi manijakalno preslagujemo robu u svojim ormarima, krećemo na dijetu i pripremamo kožu za pokazivanje i sunčanje. A što je s mozgom? Nerijetko umanjujemo važnost činjenice da često zaboravljamo stvari, da se ne možemo sjetiti nečijeg imena ili da jednostavno ne uspijevamo pratiti neki razgovor. Stvari opravdavamo olako rečenicama poput "Danas sam pod tolikim stresom da ne znam gdje mi je glava!", no činjenica je da bi proljetno čišćenje mogli obaviti i na našem mozgu jer i njemu je potreban time out i prostor za nove i važne informacije.

Istraživanja pokazuju kako radnu memoriju svog mozga često pretrpavamo informacijama, od kojih je većina nebitna ili od male važnosti. Problemom se ne smatra usporavanje rada mozga već gubitak sposobnosti odbacivanja onih nebitnih informacija koje opterećuju naš mozak i tako ga ometaju u njegovu normalnom funkcioniranju.

Mozak mlađih ljudi se lakše čisti, a nepoželjno nagomilavanje mozga se javlja najčešće nakon neprospavane noći ili preopterećenosti obavezama.

Priuštite svom mozgu predah. Očistite ga od svega nepotrebnog te zaboravite na bespotrebne stvari i uspomene koje zauzimaju puno prostora i samo vas čine ljutima ili nesretnima. Povratite energiju i produktivnost kvalitetnim snom, meditacijom i rješavanjem križaljki te ozbiljno porazgovarajte same sa sobom kako biste odlučili koje stvari jednostavno morate - pustiti.