Žao nam je dečki, djevojke su ipak jači spol!

MOŽDA izgledamo krhko i nježno, ali pod tom se krinkom krije jači spol. Iako smo možda niže, lakše i slabije, dokazano je da ipak živimo duže od svojih muških prijatelja, partnera i poznanika.

Prije godinu - dvije, kada su znanstvenici potvrdili tko je u cijeloj priči jači, postalo nam je jasno zašto cvile i kukaju zbog obične glavobolje, gripe ili možda posjekotine. Ovim informacijama ne otkrivamo toplu vodu već samo podsjećamo koliko je situacija ozbiljna.

Jedno britansko istraživanje je ne tako davno dokazalo - muškarci su po mnogočemu ranjiviji od žena. Navodi se veća stopa smrtnosti muških fetusa, veći broj poteškoća u razvoju, češći poremećaji u ponašanju te veća stopa smrtonosnih bolesti.

Žene imaju jači imunološki sustav i vjerojatno zato žive duže od svojih muških partnera. Istraživanja nadalje otkrivaju da žene u svim fazama svog života imaju veći broj bijelih krvnih stanica koje vode borbu protiv infekcija, a žensko se tijelo brže oslobađa štetnih tvari, pogotovo u vrijeme mjesečnice kad su hormonalni procesi ubrzani.

Znanstvenici su ustvrdili da se tajna ženske dugovječnosti krije u dvostrukom X kromosomu, čime su muškarci u startu zakinuti svojim Y kromosomom. Žene zbog dvostrukog X-a posjeduju veći broj molekula nazvanih mikroRNK, a ti su sićušni nizovi ribonukleinske kiseline glavni regulator imunološkog sustava.