Žene nisu emotivnije od muškaraca, već bolje "pamte" emocije!

Foto: Apart

JESU li žene "programirane" da budu emotivnije od muškaraca?

Naravno da nisu, no razlike postoje. Novo istraživanje na Sveučilištu Basel u Švicarskoj pokazuje da ženski i muški mozak sasvim drugačije procesuiraju emocije, a otkriće baziraju na razlikama u pamćenju i aktivnostima u ženskom i muškom mozgu.

Znanstvenici su izveli eksperiment među 3400 ispitanika kojim su željeli utvrditi hoće li žene imati bolje rezultate od muškaraca u memorijskim testovima zbog različitog procesuiranja emotivnih podataka. Ispitanici su dobili slike emotivnog sadržaja te otkrili da su na žene djelovale snažnije nego na muškarce, posebno one negativnog predznaka. Slike koje su bile neutralno obojene polučile su podjednake rezultate u pamćenju kod oba spola, prenosi Huffington Post.
 
Nakon što su im pokazali slike, ispitanici su ih se trebali prisjetiti i u tom su dijelu žene imale bolje rezultate. Oko 700 ispitanika bilo je izloženo dodatnim mjerenjima razine aktivnosti u pojedinim dijelovima mozga fMRI-jem i kod žena su snimke pokazale snažniju reakciju u dijelu mozga zaduženom za motoričke funkcije na negativno obojene slike.
 
Voditeljica projekta, dr. Annette Milnik, rekla je: “Rezultati nam pokazuju da razlike među spolovima u procesuiranju emocija i pamćenju dolaze od različitih mehanizama koje u tim slučajevima primjenjujemo.” 
 
Dr. Milnik je dodala da bi jedno od mogućih objašnjenja moglo biti da su žene spremnije na negativne stimulanse od muškaraca, a drugo da je reakcija jednostavno uvjetovana očekivanom predodžbom da su žene jednostavno emotivnije.
 
Ova bi otkrića, objavljena u časopisu “Journal of Neuroscience”, trebala pomoći znanstvenicima za bolje razumijevanje razlika među spolovima kad su u pitanju neuropsihološki poremećaji što, naravno, može dovesti do boljih i učinkovitijih terapija.