Bez puno suza: Prebolite bivšeg u osam lakih koraka

Foto: Alexandre Chambon/Unsplash

ZNANSTVENICI su potvrdili da se prekid veze može usporediti s gubitkom člana obitelji, a u obje situacije imate ljude koji će vam reći: "Samo naprijed, vrijeme liječi sve", prenosi Bright side.

Ipak, to nije dovoljno. Najbolje bi bilo osmisliti plan kojim ćete se voditi tijekom prebolijevanja veze, dok vrijeme zaista ne izliječi sve.

Ovih osam strategija mogu vam pomoći u tome.

1. Imajte razdoblje žaljenja

Naš mozak prekid povezuje s boli. Zapravo, psihološka patnja može biti toliko iscrpljujuća da, pogotovo u slučaju razvoda vjenčanih parova, to može biti stresnije od smrti bliske osobe. Na neki način i u ovoj situaciji nešto umire: vaša veza i budućnost koju ste zajedno gradili.

Zato je dobra ideja da prođete kroz razdoblje žaljenja i da nekako prihvatite da je svemu došao kraj.

2. Ne upadajte u zamku idealiziranja vaše veze

Veze nisu savršene. Mnogi nakon prekida zaboravljaju one teške dijelove, pamte one ljepše i idealiziraju svoje bivše. Umjesto veličanja prošlosti, pokušajte napraviti listu onoga što je vezu dovelo do kraja. To, naravno, treba uključivati i ponašanje vašega bivšeg partnera i njegove mane. Možda ovo i nije bio pravi trenutak za vas, ali možda ste imali posve različite ciljeve. Ostavite tu listu na vidljivom mjestu tako da je, svaki put kad osjetite potrebu da ga nazovete, pogledate i sjetite se zašto nije vrijedno pokušaja.

 3. Promijenite svoj način razmišljanja i svoje saveznike

Studije su pokazale da je najteži korak pri pokušajima da zaboravite svog bivšeg što ga još uvijek vidite kao svoju podršku i nekoga tko će biti tu za vas, kao saveznika.

Pokušajte promijeniti svoj način razmišljanja i shvatiti da vaš mozak može promijeniti tu povezanost koju imate. Odvojite se od bivšeg tako što ćete ga zamijeniti nekim drugim tko vam je blizak i tko vas bezuvjetno voli: roditeljima, sestrom, najboljom prijateljicom ili vašom djecom. Oni vam mogu pomoći da se prisjetite toga tko ste vi zaista. Provodite što više vremena s njima kako biste se podsjetili da bliskost i sigurnost ne moraju uvijek dolaziti od vašeg bivšeg.

 4. Odbijte prijedlog za prijateljstvo

On će vam možda reći kako bi bilo lijepo da ostanete prijatelji. Ali ne, ne možete biti prijatelji i to dobro znate. Nemojte se zavaravati bez obzira na to jeste li vezu prekinuli na dobar ili loš način. Ne možete odmah ostati prijatelji. Nastavljanje druženja dok vam je srce još ranjivo vodi samo prema još većoj boli, stresu i vjerojatno najgorem iskustvu prekida veze.

Prijateljstvo može postojati jedino kada ni s jedne strane nema više nikakvih emocija.

5. Eliminirajte mogućnost kontakta

Jednom kada shvatite da vaš bivši partner nije vaš saveznik, potrudite se prekinuti svaki kontakt s njim. Nema telefonskih poziva, mailova, poruka... Najbolje bi bilo i izbrisati ga s društvenih mreža ili ga barem sakriti.

Morat ćete biti jaki i uporni kako biste ostvarili ovo jer će on vjerojatno pokušavati ostvariti komunikaciju s vama i morat ćete mu objašnjavati zašto to ne funkcionira i nije od pomoći.

6. Zaboravite na kontaktiranje njegovih prijatelja i obitelji

Tijekom veze provodimo dosta vremena s prijateljima i obitelji našeg partnera i oni nam često postanu vrlo bliski. Međutim, kada dođe do prekida, najbolje je da ih barem neko vrijeme izbjegavate. Ne samo da ćete biti u iskušenju pitati ih za njega, nego će vas oni neprestano podsjećati na vašeg bivšeg pa će ga biti teže preboljeti.

 7. Maknite se od stvari koje vas podsjećaju na njega

Očistite emocionalni nered i bacite, poklonite ili sakrijte sve što vas podsjeća na njega. Izbrišite romantične poruke, glasovne poruke, pa čak i fotografije iz vašeg telefona. Inače, svaki put kada vidite nešto što vas podsjeća na vašu vezu, počet ćete sumnjati u to je li prekid bio dobra odluka. Počet će vam nedostajati bivši i maštat ćete o tome kako bi odličan život bio da ste ostali zajedno.

8. Otkrijte novu strast

Kako biste otklonili svaku misao o njemu, ispunite vrijeme koje ste provodili zajedno nečim novim. Zašto ne biste započeli novi hobi o kojemu maštate već mjesecima? Možda je to odlazak na satova plesa, učlanjenje u knjižnicu ili isprobavanje novih recepata svakog dana. Možda čak i pronađete novi talent, za koji niste znali da posjedujete i to vam postane nova strast.

Prihvatite gubitak, isplanirajte kako ograničiti svoju patnju i počnite zaboravljati na bivšeg..