Christian Louboutin izborio se za ekskluzivno pravo na crvene potplate

POZNATI dizajner cipela dobio je dugotrajnu sudsku bitku protiv nizozemskog brenda Van Haren, piše Reuters.

"Možemo potvrditi da je Louboutin dobio slučaj. Nizozemska tvrtka mora poštovati autorsko pravo francuskog brenda", rekao je danas glasnogovornik Europskog suda za APF.

Christian Louboutin 2012. godine tužio je brend obuće nizozemskom sudu za kopiranje njegovog prepoznatljivog crvenog đona koji je prethodno već zaštitio autorskim pravom. Legalna bitka fokusirala se na to uključuje li dizajnerovo autorsko pravo oblik ili boju.

Nizozemski brend slučaj je prenio na Sud Europske unije referirajući se na uredbu Europske unije u kojoj stoji da oblici ne mogu biti zaštićeni autorskim pravom. 

No Louboutinov argument bio je da korištenje određene boje (u ovom slučaju nijanse crvene koja nosi naziv Pantone 18 1663TP) i na određenoj poziciji može biti zaštićeno autorskim pravom.

Sud Europske unije danas je odbacio prijedlog vlastitog odvjetnika koji je u veljači ove godine rekao da crveni potplati ne mogu biti zaštićene autorskim pravom. 

Francuska modna kuća pozdravila je odluku suda u službenom priopćenju te proglasila "pobjedu za brend Maison Christian Louboutin".

"Europski sud danas je potvrdio da se legalna uredba o zaštiti oblika ne odnosi na slučaj Christiana Louboutina," piše u službenom priopćenju francuske modne kuće u kojem se navodi da je ovdje riječ o zaštiti prava na pozicioniranje odrađene nijanse crvene na potplatima cipela Louboutin. 

"Crveni đon je nešto što se već 26 godina povezuje s cipelama modne kuće Christiana Louboutina", napisali su u priopćenju te dodali da je nova odluka suda dodatno ojačala postojeće autorsko pravo modne kuće.

Američki ured za dodjelu patenata i imenovanje zaštitnih znakova Louboutinu je 2008. dao pravo da crvene potplate koristi kao ekskluzivni zaštitni znak.