Devet stvari koje morate znati prije nego što krenete u potragu za vjenčanicom

S OBZIROM na to koliko se značaja pridaje jednom jedinom odjevnom komadu, odabir savršene vjenčanice može se činiti kao zastrašujuć i stresan zadatak. No, postoji mali vodič koji budućim mladenkama to može olakšati.

Jade Beer, bivša urednica časopisa Conde Nast Brides i autorica knjige "The Almost Wife", izdvojila je nekoliko stvari za koje vjeruje da bi ih trebala znati svaka mladenka prije odabira svoje vjenčanice.

1. Ne mora biti bijela

Nježno ružičasti modeli, nebesko plavi i lila, kao i oni u neobičnim metalik nijansama, baš kao i nešto odvažniji crveni ili crni modeli - sve te haljine možete pronaći na policama salona vjenčanica. Ne ustručavajte se isprobati ih.

Možda se ne predomislite i shvatite da i dalje želite bijelu vjenčanicu, a možda završite u nečemu na što niste pomišljali ni u najluđim snovima.

2. Ne mora biti haljina

Svečani kombinezoni za mladenke, elegantne hlače ili pak stajliš kompletići također mogu postati vaš outfit za jedan od najvažnijih dana u životu. Osim što ćete se u njima, ako ne volite haljine, osjećati udobnije, moći ćete ih nositi i u drugim prilikama.

Mnogi dizajneri su već prepoznali ovaj trend pa su u svoje kolekcije uvrstili dosad neviđene modele "vjenčanica".

3. Zapitajte se koliko outfita želite

Iako je većina mladenki prigrlila trend nošenja iste vjenčanice tijekom cijelog dana, još uvijek postoje dame koje radije promijene nekoliko outfita . No, osim što ćete tako vjenčanicu morati birati dva, a možda i više puta, vodite računa i o vlastitom budžetu.

4. Ne štedite na korekcijama

Nema smisla uložiti popriličan iznos na kreaciju o kojoj ste maštali, a onda odbiti platiti krojačke popravke zahvaljujući kojima će ona izgledati kao da je krojena za vas. Zato, na samom početku osigurajte dio u budžetu koji će biti namijenjen upravo za to.

5. Vodite računa o tome što će vaš partner nositi

Iako možda želite da vas partner u vjenčanici vidi tek na dan vjenčanja, razgovarajte s njim kako biste provjerili što on planira odjenuti. Vaš stil bi trebao biti barem donekle usklađen jer sasvim sigurno ne želite imati fotografije na kojima on pozira u casual lanenom odijelu dok vi nosite najveću krinolinu koju ste mogli pronaći.

6. Potraga treba biti zabavna

Umjesto da se prepustite stresu, pozovite najbolje prijateljice da vam se pridruže u potrazi za savršenom vjenčanicom. Posjetite revije i sajmove vjenčanja, zavirite što se nudi u salonima vjenčanica, razgovarajte sa stručnjacima, a slobodno se za savjet obratite i nekom od dizajnera.

7. Ako sumnjate u svoj odabir, odmorite se

Ovo je jednostavno pravilo, ali vrlo važno. Mnoge mladenke vjeruju da, kako bi pronašle savršenu vjenčanicu, moraju izaći iz svoje zone komfora. No, to uopće nije istina. Ako se ne osjećate udobno, niste sigurne u vlastiti odabir ili se još uvijek ne možete zamisliti pred oltarom u baš toj kreaciji koja vam stoji kao salivena - uzmite predah. 

Pustite da prođe neko vrijeme i tek nakon toga je ponovno isprobajte te donesite konačnu odluku.

8. Vodite računa o mjestu na kojem će se održati proslava

Jednostavno - praktičnost mora igrati ulogu prilikom odabira vjenčanice. Potrebno ju je uskladiti s mjestom na kojem ćete proslaviti ulazak u bračnu luku pa tako za proslavu na ranču teška krinolina stvarno nije dobar odabir.

9. Udobnost prije trendova

Umjesto da odaberete neudobnu, a očaravajuću kreaciju, pobrinite se da vam je ono u čemu ćete provesti cijeli dan udobno te da vas ne sputava. Vjerojatno želite probati svu onu hranu koju ste mjesecima tako pomno birali, ali i plesati cijelu noć na podiju dok bend kojeg ste jedva pronašli svira vaše omiljene hitove.