Hit knjiga: Humorističan roman o promašenim ljubavima

NAVIKLI smo na satiru koja ismijava konzervativne i patrijarhalne stavove, no što dobijemo kada okrenemo pilu naopako i podvrgnemo slobodnjačko razmišljanje humorističnoj razradi? Odgovor je: Ernestove djevice! Sjajan roman koji svojim stilom i pripovjedačkom vještinom donosi pravo osvježenje na prilično monotonoj i sivoj domaćoj književnoj sceni.  

Od samog naslova pa sve do epiloga romana, autor Tomislav Zagoda zadržava isti intenzitet i dinamičnost narativa koji poput ogledala prikazuje naše urbane živote i naše promašene ljubavi. Uz pregršt nezaboravnih scena i likova te obilje smijeha, Zagoda je stvorio djelo kojem nije teško predvidjeti uspjeh kod domaćih čitatelja željnih inteligentnog humora koji u svojoj suštini uvijek nosi razornu istinu o lažima i manama prevladavajućeg svjetonazora i doktrine.

Glavni junak Ernest Čuček radi kao koordinator u Uredu za nacionalne manjine. Nakon smrti supruge Svetlane, odaje se opojnom društvu alkohola i tuge. Godinu dana poslije nesretnog događaja odlazi po službenoj dužnosti na izložbu uskrsnih pisanica u Zagrebu, gdje upoznaje mladu učiteljicu Elenu. Započinje s njom vezu koja ga vraća u život. Elena je lijepa, mila, podatna i nastrojena prema alternativi (medicinskoj, kozmetičkoj, duhovnoj…). Zbog prirode posla Ernest često putuje. I tako na jednoj svečanoj proslavi u Osijeku upoznaje Tamaru Nađ. Tamara je plesala čardaš u seljačkim čizmicama i bacala iskre po dvorani paleći erotsku maštu svih prisutnih. Ernest nikada u životu nije vidio ništa izazovnije. Nije joj odolio. Otada Ernest vodi paralelni život na relaciji Zagreb–Osijek. No to nije sve. Njegova se situacija posve zakomplicira kad se pojavi i treća žena, žena koju naprosto nije mogao odbiti…

Priča o ljubavnom trokutu (četverokutu) duhovita je slika suvremenog društva koje čine depresivni (ali slobodni) individualci. U osnovi Zagodine ideje jest autoironija koja djeluje katarzično prema svim našim životnim promašajima. Ovaj će vas roman nasmijati i potaknuti na razmišljanje. A ono što je sigurno, nećete ga lako zaboraviti.  

Želite li se opustiti bez bježanja u svjetove iz mašte i udaljavanja od poznate svakodnevice, ova će vas knjiga zadovoljiti na više razina. Istovremeno smiješan, prodoran i pitak, roman Ernestove djevice golica maštu i hrani intelekt.