Interliber specijal: Ultimativni književni hitovi koje ne smijete propustiti

Foto: Instagram

EVO nas i u tom tjednu koji mnogi čekaju cijelu godinu. Lokacija je Zagrebački velesajam, a ondje se odvija festival knjiga – Interliber. Budući da je ove, kao i svake prethodne godine, objavljeno jako puno bestselera, nemoguće je preporučiti sve. Tako smo se odlučili istaknuti knjige koje biste svakako trebali nabaviti bez razmišljanja. Evo naše ultimativne liste za književnost.

Sedam sestara – Lucinda Riley

Sedam sestara je zanosna epska bajka o ljubavi i gubitku – prva u jedinstvenom, čarobnom serijalu od sedam knjiga zasnovanih na legendama sazviježđa Sedam sestara – i autorica nam ovdje potvrđuje svoj izuzetni pripovjedački talent. Maja D'Apliese i njezinih pet sestara okupljaju se u domu iz djetinjstva Atlantidi - veličanstvenom izoliranom dvorcu na obali Ženevskog jezera - pošto prime vijest o smrti voljenoga oca koji ih je sve posvojio kao dojenčad. Svaka među njima dobit će primamljiv trag na putu prema pravom podrijetlu, a Maju njezin odvodi na suprotnu stranu svijeta u dotrajalu vilu u Riju de Janeiru.

Priča o izgubljenoj djevojčici - Elena Ferrante

Maestralno finale tetralogije "Genijalna prijateljica" Elene Ferrante – zadivljujuće sage o desetljećima prijateljstva Elene i Lile – djela koja se diljem svijeta unisono smatra jednim od najvažnijih književnih ostvarenja posljednjeg desetljeća. U posljednjem nastavku Elena se, nakon što je ostavila supruga, vraća u Napulj. Lila, pak, koja se nikad nije uspjela osloboditi okova rodnoga grada, postala je uspješna poduzetnica, ali njezin uspjeh dovodi je još bliže svemu što je oduvijek prezirala: nepotizmu, šovinizmu i zastrašujućem nasilju koje vlada rajonom...

Mali požari posvuda - Celeste Ng

U Shaker Heightsu, mirnom, bogatom predgrađu Clevelanda, sve je brižno isplanirano – od tlocrta vijugavih ulica do boja kuća i budućeg uspjeha njegovih stanovnika. Duh grada nitko ne utjelovljuje bolje od Elene Richardson, kojoj je igranje po pravilima nit vodilja u životu. Sve je savršeno dok u taj idilični mjehur od sapunice ne dođe tajanstvena umjetnica i samohrana majka Mia Warren sa svojom kćeri, tinejdžericom Pearl, i unajmi kuću od Richardsonovih. Mia i Pearl brzo će postati više od podstanarki: nijedno od četvero djece Richardsona ne može odoljeti tom neobičnom paru majka-kći. Ali Mia sa sobom nosi zagonetnu prošlost i prezir prema pravilima, koji bi tu brižnu zajednicu mogao okrenuti naglavačke.

Priče za laku noć za mlade buntovnice 2 - Elena Favilli i Francesca Cavallo

"Priče za laku noć za mlade buntovnice 2" je nova zbirka priča za laku noć, napisanih u stilu bajki, o 100 iznimnih žena – od Nefertiti do Beyoncé, Rosalind Franklin i J. K. Rowling – koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. One su kraljice i aktivistkinje, balerine i odvjetnice, gusarice i računalne znanstvenice, astronautkinje i izumiteljice… iz svih krajeva svijeta i profesija. Svakoj je posvećena cijela stranica i portret koji savršeno odražava duh prikazane junakinje. Život mnogih od njih nije bio bajka, ali su svojom predanošću i hrabrošću svladale sve izazove i pokazale da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti. I ovu je knjigu ilustriralo pedesetak umjetnica iz svih krajeva svijeta, a ovu, kao i prvi dio, možete ugrabiti na Interliberu.

Ono – Stephen King

Stephen King najčitaniji je autor osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća. Tijekom sedamdesetih i ranih osamdesetih, King je izgradio put kojim se proslavio kao najbolji spisatelj romana strave. Njegove knjige besprijekorno su napisane i sve do sredine osamdesetih godina svaka od njih bila je fokusirana na jedan poseban subjekt, vješto izgrađen od temelja, ili na tematiku. Romanom "Ono" King se oslobađa svih tematskih ograničenja i umjesto da napiše knjigu o toj jednoj stvari koja nas plaši, stvara roman o svim čudovištima i noćnim morama zajedno. Sam King definirao ga je kao "zbroj svega što je naučio i stvorio u životu".